Izraelski stratup predstavio baterije za auto koje se napune za pet minuta

HiTech

Električni automobili su strašno napredovali u posljednjim godinama, ponajviše u kapacitetima baterija koje im omogućuju domete veće od 500 km s jednim punjenjem.

Punjenje baterija je takođe poboljšano, posebno ako koristite specijalne brze punjače, ali još uvijek na postaji za punjenje morate provesti drastično više vremena nego na benzinskoj stanici da biste se napunili “do vrha”.

Izraelski startup StoreDot vjeruje da će to ubrzo riješiti novim tipom baterija koje se mogu napuniti za samo 5 minuta i već su počeli isporučivati inženjerske primjerke zainteresovanim tehnološkim partnerima.

Prototipe baterija koje za StoreDot izrađuje kineska tvrtka EVE Energy, razlikuju se od tradicionalnih baterija jer u anodi imaju metaloidne nanočestice umjesto grafita. To je, kako tvrdi StoreDot, “ključni iskorak u prevladavanju glavnih problema u sigurnosti i vijeku trajanja baterije”. Nadalje, u budućnosti StoreDot planira za te nanočestice da koristi silicijum (umjesto germanijuma), što bi baterije trebalo znatno da pojeftini, kao što objašnjavaju u ovom videu.

“Ovo označava važnu prekretnicu, prelazak s inovacija u laboratoriji na komercijalno održiv proizvod koji je skalabilan za masovnu proizvodnju. To otvara put za lansiranje naše druge generacije, prototipa anode sa silicijumom u bateriji za električna vozila kasnije ove godine” rekao je dr. Doron Myersdorf, izvršni direktor StoreDota.