Kineski humanoidni robot šarmirao sve u Šangaju

Humanoidni robot “Jia Jia” može da održi jednostavan razgovor kada je zamolite i da pravi konkretne izraze lica, a njen tvorac vjeruje da najavljuje budućnost kiborga u Kini

Napravljena kao prvi kineski čovjekoliki- robot, Jia Jia se prvi put pojavila prošle godine zahvaljujući timu inženjera Univerziteta za nauku i tehnologiju Kine. Vođa tima Čen Ksiaoping je zvučao kao ponosni otac kada se, sa svojim prototipom, u pojavio u futurističkom finansijskom centru Šangaja na ekonomskoj konferenciji koju je organizovao bankarski gigant UBS.

Čen je predvidio da bi u roku od jedne decenije vještački inteligentni (AI) roboti poput Jia Jia mogli početi da izvode niz uslužnih poslova u kineskim restoranima, domovima, bolnicama i domaćinstvima.

Sa crnom kosom i obučena u tradicionalne kineske haljine, Jia Jia izgleda upadljivo. Njen šarm ima svoje granice i jednostavna pitanja je često zbune. Ipak, Čen je rekao da je njegov tim u protekle dvije godine napravio veliki napredak u razvoju svog AI. Bila je u stanju da tačno odgovori na pitanje o vremenu, obavlja osnovne razgovore i prepozna pol svojih ispitivača.

Vještačka inteligencija brzo napreduje i proizvodi kao što je ovaj, pokupili su svu pažnju na prošlonedjeljnom Consumer Electronics Show-u u Las Vegasu (CES). Negdje u isto vrijeme predstavljen je i Lego Boost projekat.

Jedna kompanija, Hanson Robotics, predstavila je svog robota kao “profesora Ajnštajna”, koji ima realne izraze lica i može da se uključi u informativne razgovore, kao što su časovi iz matematike i nauke.

Jia jia nije baš blizu toga, ali Čen vidi svijetlu budućnost za ovog robota u Kini. On je rekao da je rast prosperiteta prouzrokovao da mnogi mladi Kinezi izbjegavaju poslove kao što je konobarisanje, dok će starenje stanovništva zahtjevati više ruku u bolnicama i staračkim domovima pa čak i ako nisu ljudske ruke.

Čen je pokazao i video snimak manje izgledom živog, ali funkcionalnijeg robota koji pravi i poslužuje čaj članovima tima na univerzitetskoj laboratoriji u istočnoj provinciji Anhui.

Čen je odbacio sci-fi strahove budućih robota koji postaju prepametni za naše dobro. On je rekao da sve dok se ovo radi korak-po-korak i na kontrolisan način, ne misli da će biti velikog uticaja na društvo.