Bitcoin postao dugoročna investicija

Valuta

Bitcoin je 8. januara dostigao rekordnih 42.000 dolara, a posljednjih dana izvršena je značajna korekcija.

To što je bitcoin već u petak veče bio više od 30 posto ispod rekorda bilo je bolno za one koji su kupili po cijeni od 40.000 dolara, a gotovo nebitno za one koji su ga kupili na primjer, po 10.000 dolara prošle godine. Trenutno je bitcoin još uvijek na deset posto višem nivou nego kad je ušao u 2021. godinu.

Bitcoin je u januaru istisnuo tehnološke dionice s prvog mjesta u smislu obima trgovanja, prema istraživanju sprovedenom od strane Bank of Americe.

Opklada broj jedan je prema tome nova: “dugački bitcoin”, što na jeziku kripto zajednice znači i HODL strategiju: kupuj i drži. Važnost bitcoina kao investicione klase naglo je porasla prošle godine, usvojili su ga mnogi važni igrači u finansijskoj industriji koji bitcoin smatraju dobrom vrijednosnom zalihom, a prije svega kao zaštitom od inflacije, koja će biti neizbježna nakon epidemije.

To će takođe dovesti do devalvacije fiat valuta, pa ne čudi da prodaja dolara u kratkim rokovima (“kratki USD”) postaje sve popularnija. Prema istraživanju Bank of America, ova je strategija već na trećem mjestu. Još jedno otkriće iz ankete: inflatorna su očekivanja na istorijski visokom nivou, jer čak 92 posto ulagača očekuje veću inflaciju u sljedećih 12 mjeseci.

Bitcoin je posljednjih dana u zoni korekcije, što nije neobično nakon tako divljeg rasta. Pri ostvarivanju dobiti, na veći pritisak prodaje uticala je i tehnička pogreška nazvana “dvostruka potrošnja” – kada jedna osoba koristi isti novčić (ili dio kovanice) u dvije transakcije. Iako je riječ o samo 0,00062063 bitcoina (oko 20 dolara), neki su se uspaničili. To ukazuje i na visoku ranjivost knjige transakcija (javna knjiga u kojoj se evidentiraju sve transakcije).

No, slijedilo je objašnjenje da niko nije oštećen i da su samo dva bloka istovremeno namještena, što je dovelo do reorganizacije lanca blokova. U svakom slučaju, cijena bitcoina oscilirala je ispod 29.000 dolara u četvrtak veče, ali tada je BTC brzo osvojio nivo od 30.000 dolara. Budući da je ovo najveći pad od marta prošle godine (BTC je već bio 30% ispod rekorda), pitanje je da li je bikovski trend ugrožen.

Mišljenja su, naravno, podijeljena od onih koji kažu da bi korekcija mogla biti i do 50 posto, do onih koji vjeruju da ćemo za nekoliko mjeseci vidjeti nove rekorde i rast iznad 50.000 američkih dolara.

Autor: Siniša Malus