Melvin Capital potonuo 53% zbog klađenja protiv GameStopa

Fondovi

Hedge fond Melvin Capital Management izgubio je 53% u januaru  usled rekordnog skoka GameStopa i ostalih dionica protiv kojih se fond kladio, rekao je izvor upoznat s tim za CNBC.

Veliki gubici dolaze kad se maloprodajni ulagači nagomilavaju u kratke ciljeve popularnih hedge fondova, uključujući i borbenog maloprodavca videoigara. Dionice GameStop-a završile su prošle nedjelje s dobitkom od nevjerovatnih 400%, dovodeći njegov ukupni prinos ove godine na 1.625%. Dionice su zaključile trgovinu u petak na 325 dolara. Još u septembru trgovale su se na nivoima ispod 10 dolara.

Melvin Capital je u utorak popodne zatvorio svoju kratku poziciju u GameStopu nakon što je pretrpio velike gubitke.

Citadel i Point72 uložili su u fond blizu tri milijarde dolara kako bi ojačali njegove finansije. Citadelov vodeći fond prošle je nedjelje izgubio manje od 1% ulaganjem u Melvin Capital, rekao je izvor upoznat s tim za CNBC.

Melvinova imovina pod upravljanjem sada iznosi više od 8 milijardi dolara – uključujući hitno finansiranje – što je oštar pad s oko 12,5 milijardi dolara početkom godine, nakon što su određeni trenutni investitori krajem mjeseca uložili dodatni kapital.