Huawei isplatio skoro 10 milijardi dolara dividendi

Finansije

Kineski tehnološki div Huawei isplatio je dividende u ukupnom iznosu od 61,404 milijarde juana (9,65 milijardi dolara) trenutnim i penzionisanim radnicima u svojoj dioničarskoj shemi zaposlenih, navodi se u prijavi kod Shanghai Clearing House-a.

Oko 131.507 sadašnjih i bivših radnika uključeno je u dioničarsku shemu, prema godišnjem izvještaju kompanije za 2021. objavljenom prošle sedmice. Reuters podsjeća da je kompanija privatna i u potpunom je vlasništvu njenih zaposlenih.

Prijava, objavljena u subotu, ne prikazuje distribuciju dividende.

Do toga dolazi dok američke sankcije i dalje teško opterećuju Huaweijevo poslovanje, a cjelogodišnji prihodi su pali za 29% prošle godine na 636,8 milijardi juana.

Neto dobit, međutim, skočila je za rekordnih 76% na 113,7 milijardi juana, ali uglavnom zbog prodaje svoje jedinice za pametne telefone Honor i servera, pod pritiskom američkih vlasti.

Sjedinjene Države nametnule su Huaweiju niz trgovinskih ograničenja tokom 2019. i 2020, navodeći zabrinutost za nacionalnu bezbjednost, što Huawei opovrgava.

Ograničenja su spriječila Huawei da dizajnira vlastite čipove i nabavlja komponente od vanjskih dobavljača, osakativši poslovanje njegove jedinice pametnih telefona.

Guo Ping, Huaweijev trenutni rotirajući predsjednik, rekao je prošle sedmice da se kompanija i dalje nada da će pronaći rješenje za održavanje svoje divizije pametnih telefona i da će povećati ulaganja u istraživanja u potrazi za “probojima” mikročipova, nakon što je izgubila pristup određenim naprednim tehnologijama zbog američkih sankcija.