Goldman Sachs će ponovo trgovati kriptovalutama

Fondovi

Goldman Sachs će uskoro ponovo uspostaviti trgovinski sistem namijenjen kriptovalutama.

Kompanija je pokrenula takav sistem još 2018. godine, ali je ovo otvaranje nastupilo u trenutku kada je vrijednost bitcoina opala za 70 posto, što je smanjilo interes za trgovinu, prenosi portal Startit.

Međutim, od tada se poboljšala i infrastruktura i popularnost kriptovaluta poput bitcoina, koji je skoro postigao rekordnu vrijednost. Procjenjuje se da je i institucionalni interes za kriptovalute tokom prošle godine porastao za 470 posto.

Brojne kompanije, poput Squarea, Tesle ili MicroStrategyja, u skorije vrijeme počele su kupovati zalihe popularne kriptovalute u iznosima koji se mjere stotinama miliona ili milijardama, što ukazuje na potencijal za trgovanje kriptovalutama na duže staze.

Novi sistem biće dio Odjeljenja za globalno tržište ove američke banke, što je prošle godine bilo najveće i najprofitabilnije odjeljenje, i najvjerojatnije će se baviti kupovinom i prodajom u ime klijenata, ali neće samostalno upravljati tim sredstvima.

Imajući u vidu poslovični oprez velikih institucija i investitora prema novim kompanijama i idejama, potez Goldman Sachs-a još jedan je od pokazatelja da porast vrijednosti bitkoina izgleda nije kratkog daha.