Sberbank će smanjiti prisutnost u Evropi zbog geopolitičkih razloga

Banke

Ruska Sberbank namjerava da smanji prisutnost na evropskom bankarskom tržištu za godinu ili dvije zbog pogoršanja geopolitičkih uslova.

To je u razgovoru za rusku novinsku agenciju TASS izjavio Lev Hasis, prvi zamjenik predsjednika Uprave najveće ruske banke.

– Već smo napustili Tursku. Naajavili smo da razmatramo načine kako smanjiti svoju prisutnost u Evropi. Mislim na razdoblje od jedne, dvije godine, rekao je Hasis na marginama Međunarodnog ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu.

Sberbank je prisutan u Evropi s bankarskom grupom Sberbank Europe Group koja ima sjedište u Beču i u njenom je stopostotnom vlasništvu. Sberbank Europe posluje na osam evropskih tržišta – u Austriji, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Češkoj, Mađarskoj, Sloveniji, Srbiji i Njemačkoj.

Prema podacima s kraja 2019. ima više od 3.900 zaposlenih i oko 740.000 kliijenata.

Sberbank Europe postao je dio bankarske grupe Sberbank 2012. godine, kada je najveća banka u Rusiji i jedna od vodećih finansijskih institucija na svijetu s više od 96 miliona klijenata u 20 zemalja kupila austrijsku bankarsku grupu Volksbank.