Investitori se iz straha okreću obveznicama

Fondovi

Finansijska su tržišta početkom jula doživjela manji poremećaj zbog proširenja delta soja koronavirusa, a prije svega, sredinom protekle nedjelje bila je očigledna navala na sigurne obveznice, što nije dobar znak.

To je u suprotnosti s uvjerenjem koje je Fed nedavno „prodao“ – da će se ekonomija i dalje lijepo oporavljati i da je na pomolu početak ciklusa povećanja kamatnih stopa (ali ne prije 2023.). U utorak je prinos na desetogodišnju američku obveznicu pao za osam baznih bodova (drugi najveći pad ove godine), a u srijedu su se pojačala kretanja, tako da je prinos skliznuo ispod 1,3 posto, najniže u četiri mjeseca.

Ulagači su pribjegli sigurnim obveznicama zbog sve zabrinjavajućih podataka o rasprostranjenosti delta verzije koronavirusa, što opet pojačava bojazan da će jesen obilježiti nova zatvaranja privrede. Uz to, cijene obveznica pogurane su (prinosi prema dolje) zatvaranjem kratkih pozicija kod odgovornih investitora. Potrebni prinos na 10-godišnju njemačku obveznicu, koja je u maju već bila gotovo na pozitivnom terenu zbog ubrzanja inflacije (sada većina ljudi stvarno vjeruje da je to privremena pojava), smanjio se na minus 0,3 posto.

Većina stručnjaka, uključujući BlackRock (najveći menadžer imovine), ove su godine bili negativno raspoloženi za obveznice, ali sada se čini posve moguće da smo već vidjeli ovogodišnji vrhunac potrebnih prinosa (američka obveznica 1,77 posto u martu). S rastom cijena obveznica (i smanjenjem potrebnih prinosa), sada će biti zanimljivo pratiti šta će reći burze.

Za sada su indeksi još uvijek vrlo malo udaljeni od rekorda (Dow Jones samo za dobar postotak), ali nervoza se povećava, indeks volatilnosti VIX (zvan i indeks straha) u četvrtak je skočio za čak 15 posto. Taj su dan pojedini sektori pretrpjeli značajne nedjeljnom nivou. Na primjer, indeks zaliha prevoza (koji je vrlo osjetljiv na poslovne cikluse) u četvrtak je pao 3,3 posto, najviše od oktobra.

Iako je petak donio veliko olakšanje (Dow Jones popeo se za gotovo jedan i po posto) i indeksi su takođe napravili mali korak naprijed na nedjeljnoj bazi, opet se pokazalo kako je nezahvalno prognozirati blisku budućnost, jer povratak epidemije može sve preokrenuti. Pažnja će se obratiti prvim najavama tromjesečnih poslovnih rezultata u narednim danima.

Očekuje se da će dobit kompanija iz indeksa S&P 500 porasti za 65 posto u odnosu na drugo tromjesečje prošle godine, dok bi se dobit evropskih kompanija iz sastava indeksa STOXX 600 trebala više nego udvostručiti.