SoftBank postao vlasnik 4,5% Deutsche Telekoma

Akvizicije

Deutsche Telekom sklopio je sa SoftBank Groupom sedam milijardi dolara vrijedan sporazum o zamjeni dionica kako bi povećao udio u T-Mobile US-u, a prodao je i holandski ogranak, signalizirajući pojačani fokus na SAD.

Prema sporazumima objavljenim u utorak Deutsche Telekom povećaće udio u američkoj podružnici za 5,3 posto, na 48,4 posto.

Softbank će zauzvrat dobiti gotovinu i 4,5 posto udjela u Deutsche Telekomu.

Njemačka je kompanija s investicionim konglomeratom nakon kupovine američkog Sprinta sklopila sporazum o dioničarstvu, koji joj je zagarantovao pravo na glasanje o preostalom udjelu u T-Mobile US-u i opcije usmjerene na povećanje udjela u američkoj podružnici.

Prema netom sklopljenom dogovoru o zamjeni dionica, DT će izdati 225 miliona novih dionica u vrijednosti 20 eura koje će pripasti Softbanku. Budući da je Softbank novi strateški partner, kompanije u njegovom portfoliju steći će i pristup 240 miliona korisnika DT-a u Evropi i SAD-u.

Softbank će pak DT-u prodati oko 45 miliona dionica T-Mobile US-a po prosječnoj dionice od 118 dolara po dionici, a njemačka će kompanija od Softbanka kupiti i dodatnih 20 miliona dionica za 2,4 milijardi dolara koje će osigurati prodajom holandske podružnice.

DT je danas objavio da je prodao T-Mobile Netherlands finansijskim kompanijama Apax i Warburg Pincus za 5,1 milijardu eura.