Najveći rival Tesle počinje sa isporukom luksuznih električnih automobila

Automobil

Američki start-up Lucid Group Inc rekao je u utorak da će početi sa isporukom ​​luksuznih električnih sedana s rasponom vožnje koji će nadmašiti Teslu, što predstavlja veliki izazov za lidera na tržištu čija je prodaja stagnirala.

Kalifornijski Lucid počeo je u utorak u svojoj fabrici  u Arizoni proizvodnju svojih dugo odlaganih automobila Lucid Air i rekao da ima za cilj da poveća kapacitet fabrike do 90.000 vozila godišnje u sljedeće dvije godine.

Lucid Air Dream Edition model biće dostupan krajem oktobra, a slijede ga jeftiniji modeli: Grand Touring, Touring i Air Pure. Kompanija je rekla da je primila više od 13.000 rezervacija za modele Lucid Air, te je povećala planiranu ukupnu proizvodnju Lucid Air Dream Edition na 520 vozila.

Verzija Lucid Air Dream Edition, koji će u prodaji koštati 169.000 dolara, dobila je zvaničnu ocjenu američke vlade od 837 km dometa (820 km), što je više od 100 milja više od najvećeg rivala, Teslinog modela S, čija je cijena 89.990 dolara. Zvanično veći raspon je doveo do skoka Lucidovih dionica ovog mjeseca od 23%, prenosi Rojters.

Lucidov izvršni direktor Peter Rawlinson, bivši glavni inženjer na Teslinom modelu S, rekao je da automobili njegove kompanije imaju prednost kada su u pitanju tehnologije za proizvodnju baterija i troškovi u odnosu na model S.

“Oslobodili smo klijente straha od anksioznosti koliki će biti domet automobila”, rekao je. “Sljedeća velika prepreka je isplativost električnih automobila. Moramo smanjiti troškove.”

Rekao je da će Air Pure, najjeftinija verzija sa cijenom od 77.400 dolara, biti puštena u proizvodnju krajem sljedeće godine.