Čovjek koji je napravio Kuma i svi njegovi biznisi

SHOWBIZ

Kakav god imali filmski ukus, radu Frensisa Forda Kopole morate da se poklonite, a gledali ste bar dva njegova filma. Recimo, jednog „Kuma“, „Drakulu“ ili remek-djelo „Apokalipsa danas“.

Danas Kopola ima 82 godine, živi u Kaliforniji, ima troje djece i u braku je sa Eleonorom 58 godina. Njegov idealan početak dana je kafa sa bananom u tanjiru u društvu Eleonore, zatim povlačenje u bungalov i rad na rukopisu, zajednički ručak i planiranje šta će da radi te večeri. Uglavnom, voli da ostane kod kuće. To je jedan Kopola, porodični čovjek i veliki majstor filma. Ali, veliki dio njegovog života su vina, turizam, restorani, izdavaštvo, što je manje poznato javnosti.

Vinar i hotelijer

Kopola je veoma uspješan vinar i vinogradar, vlasnik Napa Valley imanja, vinarije Sonoma County. Prva vinarija koju je otvorio sa ženom napravljena je od novca koji je zaradio od čuvene trilogije „Kum“. Sve je počelo od kupovine male kuće na imanju i razvilo se u milionski biznis i proizvodnju kvalitetnih vina koja su ušla u top 10 američkih premium vina.

Druga Kopolina ljubav su putovanja i poznat je da se vezuje za predjele gdje snima. Voli da provodi vrijeme na tim lokacijama i da ih upoznaje i „preživljava“. Tako se zaljubio u džunglu na Filipinima posle snimanja „Apokalipse danas“.

„Teško mi je bilo da je napustim posle snimanja baš kao što je Dejvid Lin jedva izašao iz pustinje posle snimanja „Lorensa od Arabije“. Džungla je postala nova inspiracija i mesto gde želim da pišem. I, našao sam takvo mesto, nešto slično, u Belizeu. I kad sam ga sredio, trebalo je neko i da ga održava. A, kada više puta u životu za nešto kažem DA umjesto TREBALO BI, a ovdje je to bilo slučaj, našao sam se u hotelijerstvu“, rekao je za Forbes Kopola.

Kopola je uspješan hotelijer i vlasnik Coppola rezorta u Argentini, Gvatemali, južnoj Italiji odakle mu je deda. „Sve je to išlo korak po korak. Kada sam snimao u Argentini, vidio sam da se prodaje mali hotel i kupio ga, zatim smo našli drugi u Gvatemali. I, malo po malo, posao se dešavao“, prisjeća se veliki reditelj i scenarista.

I na kraju zadovoljstvo

„Odrastao sam u siromaštvu. Iako veoma mlad, bilo mi je jasno da moram sam sebe da finansiram da bih pravio filmove kakve želim i o kojima sam sanjao. Sve u šta sam ulagao, nije donijelo zaradu, gubio sam novac. I, onda sam jednog trenutka odlučio da ću raditi samo što volim i prestao sam da brinem o zaradi. A, volio sam da pišem, da se bavim izdavaštvom, putovanjima, sve što uključuje avanturu. Sasvim logično, iz ovih mojih ljubavi proisteklo je bavljenje magazinima, filmovima, hotelima, hranom i vinima. Sve su to zapravo oblasti gdje se traži originalnost, kvalitet i, naravno, zadovoljstvo. To su tri pokretača koja me i danas guraju svakog dana“, rekao je Kopola za Forbs.

A šta je neuspeh?

„Mislim da je jedini neuspjeh u životu taj da ste jedan stari, umirući tip koji kaže:“Eh, da sam bar uradio ovo ili volio bih da sam uradio ono“. Kad budem umirao, neće postojati ništa što nisam uradio, a htio sam. I tako i nastavljam“, Kopolin je odgovor novinarki Mardži Goldsmit na pitanje Da li voli da rizikuje, pošto ga bije glas da je hazarder.

Ovog ljeta trajali su i okončani pregovori o prodaji Sonoma County vinarije firmi Delicato family Wines. Kopola će prodati Fransis Ford Coppola Winery i brendove Dare Winery kao i Arhimedes vinariju. Kopola zadržava udio u Delicato-u i biće član borda. Vrijednost Kopolinih vinarija je blizu milijardu dolara.

Izvor: Bonitet.com