Automobil od 2.000 dolara – sa “Alibabe”

Automobil

Kina ostaje dosljedna svom obećanju da će proizvoditi jeftine električne automobile, a odnedavno se na tržištu pojavio model Čangli EV, električni pikap koji košta svega 2.000 dolara.

Da stvar bude još interesantnija, Čangli EV se, osim kod proizvođača, može kupiti i na kineskom sajtu za e-trgovinu, Alibaba.com, a uvoz je za sada moguć samo za SAD, javlja energetskiportal.

Ovaj nesvakidašnji pikap opremljen je olovnim baterijama koje su znatno jeftinije od litijumskih, a oni koji bi da im baterija duže traje i ima veći domet, mogu dodatno platiti za ugradnju litijum-jonske baterije. Maksimalna brzina koju Čangli može razviti je 45 km/h, a sa jednim punjenjem može preći oko 50 km. Opremljen je kamerama, LED osvjetljenjem, rezervnom gumom, a ugradnja klima uređaja je opciona. U cijenu je uključen čak i punjač od 110 V, a punjenje baterije traje šest do osam sati.

Kompanija Čangli na istoku Kine, osim električnih automobila, proizvodi još i električne tricikle, rikše, vozila za podizanje kontejnera i druga ekološka vozila, a niska cijena i kvalitet izrade obezbijedili su im dobru reputaciju na svjetskom tržištu, navodi se na sajtu kompanije.

Ali, ako ste pomislili da je vijest previše dobra da bi bila istinita, bili ste u pravu. Čangli EV nije u skladu sa američkim bezbjednosnim standardima za motorna vozila, pa otuda nije legalno voziti ga po putevima, piše Techradar. Još uvjek nije poznato da li je Čangli u skladu sa bezbjednosnim kriterijumima ostalih zemalja, kao ni da li će isporuka u druge krajeve svijeta uskoro biti moguća.

Još jedna „caka“ je i cijena isporuke, koja košta gotovo koliko i samo vozilo, kao i ceijna baterije, koja se dodatno plaća. Majka Tol, autor na portalu Electrec, naručio je Čangli EV preko Alibabe iz puke znatiženje, a u svom blogu piše da je ukupna cijena, uključijući troškove putarine i nadogradnju vozila, iznosila 7.000 dolara.

Međutim, uprkos činjenici da Čangli ne može učestvovati u saobraćaju, Tol se ne kaje što ga je kupio. Štaviše, isporučeni auto prevazišao je sva njegova očekivanja, što zbog detalja kao što su električni podizači prozora ili blutut za puštanje muzike i filmova, što zbog kvaliteta izrade. Uprkos tome što nije dozvoljen na putevima, Tol namjerava da Čanglija koristi za terensku vožnju, pa će mu se, kako je kazao, uloženih 7.000 eura i te kako isplatiti.