Hyundai ulaže 16,5 milijardi dolara u proizvodnju električnih automobila

Automobil

Hyundai je najavio ulaganja od 16,5 milijardi dolara do 2030. godine u proizvodnju električnih vozili (EV) u Južnoj Koreji.

Grupacija u kojoj su Hyundai i Kia u srijedu je objavila da do 2030. planira u Južnoj Koreji godišnje proizvoditi milion i 440 hiljada električnih vozila.

Takav bi obujam proizvodnje činio oko 45 posto kombinovanog globalnog proizvodnog kapaciteta EV-ova od 3,23 milijuna vozila u 2030. godini, navodi grupa u saopštenju.

Reuters je prošle nedjelje izvijestio da Hyundai planira izgraditi fabriku za proizvodnju električnih vozila u američkoj saveznoj državi Džordžiji.

Atlanta Journal-Constitution je izvijestio da će ta južnokorejska kompanija uložiti u Džordžiju 7,5 milijardi dolara i zaposliti 8500 ljudi u sklopu planova za izgradnju fabrike.

Prošle godine grupa Hyundai Motor najavila je da u SAD do 2025. namjerava da investira 7,4 milijarde dolara u proizvodnju električnih vozila, nadogradnju proizvodnih pogona i dalja ulaganja u rješenja za pametnu mobilnost – tehnologiju koja bi poboljšala javni gradski prevoz.