Mikro i mala preduzeća najuticajnija na Malti, a srednje firme u Estoniji

Svijet

Mala i srednja preduzeća (MSP), odnosno firme sa manje od 250 zaposlenih, često se pominju kao okosnica evropske privrede i značajan segment koji donosi nova radna mjesta i mogućnosti za rast.

Podaci Zavoda za statistiku Evropske unije (Eurostat) pokazuju da je u 2019. godini velika većina preduzeća u EU (98,9 procenata) koja čine deo nefinansijske poslovne ekonomije pripadala formi mikro ili malih preduzeća, sa manje od 50 zaposlenih.

Njihova ekonomska težina bila je manja u smislu doprinosa zapošljavanju ili dodatoj vrijednosti – mikro i mala preduzeća zapošljavala su nešto manje od polovine (48,4 odsto) radne snage u nefinansijskoj poslovnoj ekonomiji EU, dok su doprinijela sa nešto više od jedne trećine (35,3 procenta) dodate vrijednosti.

U međuvremenu, samo 0,9 odsto firmi u EU bila su srednja preduzeća sa više od 50, ali manje od 250 zaposlenih. Srednja preduzeća zapošljavala su nešto više od šestine (16 odsto) radne snage u nefinansijskoj poslovnoj ekonomiji EU, dok su doprinijela približno istom udjelu (17,1 procenat) dodate vrijednosti.

Među državama članicama EU, mikro i mala preduzeća doprinijela su sa najvećim udjelima dodate vrijednosti u nefinansijskim poslovnim privredama Malte (55,8 odsto ukupne dodate vrijednosti koju generišu mikro i mala preduzeća), Kipra (52,9 procenata) i Estonije (52,6 odsto).

Takođe, srednja preduzeća doprinijela su najvećim udelima dodate vrijednosti u Estoniji (26 procenata), Letoniji i Litvaniji (obe po 25,1 odsto).