Da li će Uber ispasti najveći berzanski promašaj u istoriji?

Berza

Loš prošlonedjeljni početak trgovanja Ubera na Wall Streetu mogao bi se pokazati kao najlošiji start u istoriji berze, moglo se čuti u medijskim krugovima prošlog vikenda.

Možda se to i pokaže tačnim jer je kompanija čiju su vrijednost optimisti procijenili na čak 120 milijardi dolara, nekoliko dana nakon izlaska na berzu vrijedila je otprilike upola manje.

Samo prvog dana trgovanja, prenosi Novac.hr, ulagači koji su se prvi odlučili da učestvuju u Uberovoj inicijalnoj ponudi dionica izgubili su 655 miliona dolara. Još gore su prošli stari investitori, oni koji Uber finansijski prate još od 2016, koji su izgubili, gledajući njihov zajednički gubitak – 2,27 milijardi dolara.

Felix Salmon, jedan od najčitanijih američkih finansijskih komentatora njihov je poraz sažeo u jednoj, bolnoj rečenici: “Ulagači koji su investirali u Uber prije tri godine, prvog dana trgovanja izgubili su 15% uloženog novca, dok su oni koji su tokom te tri godine ulagali u paket dionica S&P500, danas 50% bogatiji.”

U poruci utjehe koju je prošlog ponedjeljka uputio zaposlenima, Dara Khosrowshahi, predsjednik Uberove uprave, priznao je da dionica nije zaživjela onako kako su se u vrhu kompanije nadali, da je ponedjeljak, kao prvi sljedeći dan trgovanja takođe bio težak, ali da zaposleni (i ulagači) moraju loš Uberov start da uporede sa berzanskim počecima kompanija poput Facebooka i Amazona, čiji su prvi dani isto najavljivali katastrofu.