ECB će povećava kamate za cijeli procentni poen?

Banke

Trejderi su sve više sigurni da će Evropska centralna banka (ECB) preduzeti hrabrije mjere kako bi ukrotila inflaciju, dok se eurozona bori s rekordnim cijenama energenata zbog rata u Ukrajini.

Na tržištima novca sada su u potpunisti saglasni da će do sastanka u oktobru za cijeli procentni poen biti pooštrena monetarna politika. Tako će kamatna stopa na depozite porasti na na jedan odsto. Svako takvo povećanje odmah bi se prenijelo na nosioce hipotekarnih kredita.

Strahovi od inflacije izazvane energetskom krizom nisu jedina briga eurozone. Trejderi takođe smatraju da će Banka Engleske kamatne stope udvostručiti – na 3,5 odsto do kraja godine. Monetarne vlasti Velike Britanije prekinule su svoju tradiciju davanja smjernica o stopama kada su troškovi pozajmljivanja porasli za pola boda prošlog mjeseca, rekavši umjesto toga da će zauzeti pristup “od sastanka do sastanka”.

I dok su trgovci kratkoročno agresivnije pooštravali cijene, sada smatraju da će ECB naknadno u 2023. godini usporiti tempo povećanja stopa. Oni vide da će kamatne stope dostići dva odsto tek do septembra sljedeće godine.

Kako ECB računa sa porastom inflacije, moraće da uzme u obzir i pogoršanje ekonomskih izgleda za eurozonu. Proizvodnja u 19-članoj zoni eura pala je pošto je rekordni rast cijena energenata i hrane smanjila potražnju, a sve je više sektora koji vide mračnu budućnost.