Ovo su preduzetnice godine u regionu

BUSINESS KLUB

Vijeće za regionalnu saradnju (RCC) proglasilo je preduzetnice godine na području Zapadnog Balkana na ceremoniji koja je održana u četvrtak u Tirani.

Titulu su ponijele Dhurata Thanasi Daneri (Albanija), Snježana Köpruner (Bosna i Hercegovina), Elki Shehu (Kosovo), Mirjana Babić (Crna Gora), Zagorka Blaževska (Makedonija) i Marijana Gligorić (Srbija).

Köpruner je ponijela i titulu zelena žena poduzetnica Zapadnog Balkana.

Snježana Kopruner je direktorica i većinska vlasnica firme GS-TMT Travnik koja je rijedak primjer uspješne privatizacije u Bosni i Hercegovini. Nastavljajući višestoljetnu tradiciju metaloprerade u srednjoj Bosni, GS-TMT primjenjuje visoke standarde u proizvodnji mašinskih dijelova, a ujedno ima za cilj biti energetski nezavisan.

Snježana je magistrica mašinstva i brodogradnje. Članica je Upravnog odbora Udruženja poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine i Udruženja njemačke privrede u Bosni i Hercegovini.

Dobitnica je nekoliko uglednih nagrada, uključujući European Top Manager i Regional Business Partner. Kopruner aktivno se zalaže za izmjene postojećih zakona u cilju boljeg položaja radnika, te reorganizacije i reforme obrazovnog sistema.

Njena kompanija GS-TMT iz Travnika je nakon električnih bicikala lansirala i Evo – prvo domaće električno dostavno vozilo. Osim toga, grade veliku tvornicu u Prozoru-Rami a pokrenuli su proizvodnju i u Zenici.