Alibaba dijeli svoje poslovanje na šest kompanija

COMPANY

​Alibaba Group Holding Ltd (9988.HK) planira da podijeli svoje poslovanje na šest glavnih jedinica koje pokrivaju e-trgovinu, medije i oblak.

Kompanija je saopštila da će svaka od jedinica istražiti prikupljanje sredstava ili inicijalne javne ponude.

Akcije Alibabe koje kotiraju u SAD porasle su za 3,5% u trgovanju prije zvona. Šest jedinica će uključivati Cloud Intelligence Group, Taobao Tmall Commerce Group, Local Services Group, Cainiao Smart Logistics Group, Global Digital Commerce Group i Digital Media and Entertainment Group.

Svakim od njih šest će upravljati sopstveni izvršni direktor i upravni odbor. Daniel Zhang će nastaviti da bude predsjednik i izvršni direktor Alibaba grupe, koja će slijediti model upravljanja holding kompanijom, navodi se u saopštenju kompanije. Zhang će takođe služiti kao izvršni direktor Cloud Intelligence Group, kao što je ranije najavljeno, prenosi B92.

Vijesti o restrukturiranju stižu dan nakon što je osnivač Alibabe Džek Ma primijećen u osnovnoj školi u Hangdžouu, što je označilo njegovo prvo javno pojavljivanje u Kini poslije više od godinu dana.

Ma je napustio Kinu krajem 2021. upravo kada su vlasti pokrenule regulatorni udar na tehnološki sektor u zemlji. Maov boravak u inostranstvu simbolizovao je preokret u sudbini kineskog privatnog sektora nakon što su njegova imperija i tehnološka industrija bili mete regulatornog udara Pekinga.