Toyota ulaže 2,1 milijardu dolara u fabriku

COMPANY

 Japanska kompanija Toyota uložit će dodatnih 2,1 milijardi dolara u fabriku akumulatora za električna i hibridna vozila, koja je već u izgradnji u blizini Grinsborora u Sjevernoj Karolini.

Akumulatori proizvedeni u toj fabrici biće isporučivani Toyotinom ogromnom kompleksu u Džordžtaunu u Kentakiju, gdje će se proizvoditi prvo Toyotino električno vozilo u SAD, novi model SUV sa tri reda sjedišta, prenosi Tanjug.

– Toyota će svojim novim trorednim SUV-om ući u rastući tržišni segment – rekla je predsjednica Toyote za SAD Suzan Elkington i dodala da će proizvodnja novog vozila odražavati ”putovanje kompanije ka elektrifikovanoj budućnosti”.

Toyota planira da zaposli 2.100 radnika u fabrici akumulatora u Sjevernoj Karolini, koja će početi proizvodnju 2025. godine. Kompleks u Kentakiju sada zapošljava 9.500 ljudi koji proizvode Toyotine modele ”Camri”, ”RAV4” hibridni SUV, kao i nekoliko različitih motora i druge komponente, a navodi se da će se preorijentisati na novi SUV model 2025.

Fabrika baterija u Sjevernoj Karolini imaće šest proizvodnih linija baterija, četiri za gasno-električna hibridna vozila i dvije za potpuno električna vozila, saopštila je Toyota.