Najbolji posao: Ni dan staža, a nacionalna penzija

Poslanici crnogorske skupštine primaju plate koje iznose od 1.500 do 2.000 eura, a ista primanja ima i 40 bivših poslanika

Prema podacima podgoričkog lista Pobjeda, najviše naknade od 2.029 eura primaju dvojica bivših poslanika Demokratske partije socijalista i Socijalističke narodne partije. Većina bivših poslanika prima nešto manje od 2.000 eura, a među njima ima onih koji su godinama imali poslaničke mandate.

U Crnoj Gori, sa visokom stopom nezaposlenosti, neredovnim platama i malim primanjima u nizu oblasti, u skladu sa zakonom, poslaničke naknade prima 40 bivših poslanika Skupštine Crne Gore, pola od ukupnog poslaničkog sastava, a to pravo traje godinu dana od prestanka poslaničke funkcije.

Mnogi poslanici koji su na toj funkciji bili više mandata, imaju pravo na takozvanu nacionalnu penziju, zbog čega se poslanička funkcija smatra najprofitabilnijim poslom u Crnoj Gori. Ima i u sadašnjem sastavu skupštine poslanika koji, izuzev tih funkcija, nikad nisu radili bilo kakav drugi posao.

Poslanici Skupštine Crne Gore usvojili su pred novogodišnje praznike državni budžet sa nizom restrikcija u domenu ličnih primanja, ali poslaničke plate nisu promjenjene.