Džordanove patike prodate za rekordnih 190.373 dolara

Patike Majkl Džordana prodate su na aukciji za 190.373 dolara, čime je postavljen novi rekord za patike koje su korištene u nekoj košarkaškoj utakmici

– Rekordna cijena dokazuje da Džordan nema ravnopravnog suparnika na tržištu korištenih košarkaških suvenira – rekao je potpredsjednik kompanije SCP Auctions, koja je organizovala prodaju patika.

Legendarni košarkaš koristio je Converseove patike u utakmici za zlatnu medalju protiv Španije na Olimpijadi 1984. u Los Anđelesu. Ove Džordanove patike smatraju se posljednjim parom koji je nosio u igri kao amater i posljednji put da je nosio Converse u službenoj utakmici. Postigao je 20 koševa u pobjedi SAD nad Španijom 96-65.

Džordana su izabrali na draftu Chicago Bullsi tri sedmice prije nego što je odigrao svoju prvu utakmicu za SAD na Olimpijadi, u septembru je potpisao ugovor s Bullsima, a u oktobru s Nikeom.

Prema ESPN-u, prethodni rekord za par patika koje su prodane na aukciji iznosio je 104.765 dolara, takođe za Džordanove patike koje je nosio u petoj utakmici NBA finala 1997. godine. U njima je postigao 38 koševa u pobjedi nad Jutom iako se borio sa simptomima gripe, a prodane su 2013. godine.