Mađari od Nijemaca preuzeli tri projekta u RS vrijedna 100 miliona eura

BUSINESS KLUB

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je da je bila uspješna njegova posjeta Mađarskoj, koja je preuzela obavezu finansiranja tri projekta koje je napustila Njemačka razvojna banka u iznosu ukupno većem od 100 miliona eura.

– Јedan je projekat vjetroelektrane Hrgud, drugi je revitalizacija postrojenja Hidrocentrale na Trebišnjici, a treći je postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda u Gradišci – rekao je Višković u Banjaluci.

On je u četvrtak istakao da se tokom posjete Mađarskoj sastao sa ministrom ekonomskog razvoja Martonom Nađom, koji je, uz ministra spoljnih poslova Petera Sijarta, jedan od najbližih saradnika mađarskog premijera Viktora Orbana.

Višković je naglasio da se dogovorio sa Nađom da u prvoj polovini februara iduće godine bude organizovan zajednički ekonomski forum u Banjaluci, čiji će biti domaćin.

– Pred RS i Mađarskom je nešto više od dva mjeseca da okupe privrednike i s jedne i druge strane. Želimo da, uz razmjenu informacija i potencijalnih pitanja i odgovora, dovedemo ljude koji se neće upoznavati niti iznositi svoju ličnu kartu ili tada prezentovati projekte, već finalizovati dogovore – rekao je Višković, prenio je RTRS.