Azijske berze skočile, dolar ojačao

Na azijskim berzama u srijedu su cijene akcija dostigle najviše nivoe u dva mjeseca, dok ulagači čekaju konferenciju za medije novoizabranog američkog predsjednika Donalda Trumpa o njegovim planovima.

Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks u 7,00 sati bio na dobitku 0,4 odsto, dok su cijene akcija u Australiji, Singapuru, Hong Kongu i Južnoj Koreji porasle između 0,2 i 1,5 odsto. U Šangaju su pale oko 0,7 odsto, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, u 7,00 sati bio na dobitku 0,4 odsto i dostigao najviši nivo u dva mjeseca. Time je taj indeks nadoknadio sve gubitke od kada je 8. novembra Donald Trump pobijedio na predsjedničkim izborima.

I dok su od tada na Wall Streetu cijene akcija snažno porasle jer se ulagači nadaju da će Trumpova obećanja o labavljenju regulacije u pojedinim sektorima, smanjenju poreza, povećanju fiskalne potrošnje i ulaganjima u infrastrukturu ubrzati rast ekonomije, azijaska su tržišta bila pod pritiskom zbog njegovih najava protekcionisitičke trgovinske politike. Stoga se s nestrpljenjem očekuje Trumpova konferencija za medije u srijedu.

Trump je u kampanji obećao da će prvog dana u Bijeloj kući prozvati Kinu valutnim manipulatorom i zaprijetio uvođenjem velikih carina na uvozne proizvode iz Kine.

Ekonomisti upozoravaju da bi protekcionističke mjere mogle prigušiti međunarodno trgovanje i naštetiti rastu globalnoj ekonomiji.

Pozitivno na tržište utiče stabilizacija cijene nafte, nakon što je juče pala 2 odsto i zaronila na najniže nivoe u gotovo mjesec dana. Posljedica je to strahovanja ulagača da će rast proizvodnje ′crnog zlata′ u Iraku i SAD-u umanjiti uticaj nedavnog dogovora o smanjenju proizvodnje članica OPEC-a.

Na valutnim je tržištima dolar jutros ojačao, nakon dva dana slabljenja, pa se njegov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na šest ostalih najvažnijih svjetskih valuta, ponovno probio iznad 102 boda. Tako je ponovno krenuo prema 103,82 boda, najvišem nivou u 14 godina koju je dostigao 3. januara.

Pritom je kurs dolara prema japanskoj valuti dostigao 116,10 jena, dok je juče u ovo doba iznosio 115,60 jena.

Dolar je ojačao i u odnosu na evropsku valutu, pa je cijena eura skliznula na 1,0545 dolara, dok je juče u ovo doba iznosila 1,0610 dolara.