Kompanija koja vrijedi 2 hiljade milijardi dolara

Kompanija koja vrijedi 2 hiljade milijardi dolara

Prodaja Aramca bi mogla postati najveća berzanska privatizacija u istoriji

Najveća svjetska naftna kompanja Saudi Aramco planira da izađe na berzu naredne godine i da se djelimično privatizuje, odnosno da ponudi dionice na prodaju, a saudijski zvaničnici su saopštili da će ukupna vrijednost dionica kompanije biti rekordnih 2 hiljade milijardi dolara. U tom slučaju, ako bi se prodalo samo 5 posto dionica prikupilo bi se 100 milijardi dolara, četiri puta više od dosadašnjeg rekorda iz 2014, kada su emitovane dionice kineske kompanije Alibaba.

Aramco ima rezerve nafte od 261 milijarde barela što je više od cjelokupnih naftnih rezervi Sjedinjenih Američkih Država. Kompanija crpi oko 10,3 miliona barela dnevno, što više od dvostruko u poređenju sa najbližim konkurentom, ruskim Rosneftom.

Proizvodnja nafte Aramca će biti smanjena ove godine jer su se Saudijska Arabija i drugi veliki proizvođači u decembru dogovorili da smanje proizvodnju zbog globalne prezasićenosti. Niža proizvodnja nafte će usporiti rast saudijske ekonomije na samo 0,4 posto ove godine.

Saudijska Arabija ranije je najavila plan da proda dio svog naftnog giganta kada je zamjenik princa Mohammed bin Salman objavio novu ekonomsku strategiju. Kraljevina je bila primorana da napravi novu strategiju svojih finansija nakon što je pad cijena nafte ostavio veliku rupu u budžetu.

Preporučujemo vam i sljedeće: