Igračima Reala 80 miliona eura za trofej Lige šampiona

Juventus i Real sastaće se danas u Kardifu u borbi za najprestižniji klupski fudbalski trofej – pehar Lige šampiona

Međutim, pored pehara oni će imati i dodatni motiv pošto će igrati i za velike novčane nagrade.

Pobjednik današnjeg meča dobiće od Evropske fudbalske unije (Uefa) 15,5 miliona eura, dok poraženog kao utješna premija očekuje ček na 11 miliona eura. Ali to nije sve, pošto su klubovi u dosadašnjem toku takmičenja bili nagrađeni za svaki trijumf (1,5 miliona) odnosno neriješeni rezultat (500.000). „Stara dama” je zahvaljujući učinku od četiri pobjede i dva remija u grupnoj fazi inkasirala sedam miliona, dok je Realu zbog po tri trijumfa i remija pripalo milion manje. Plasman u osminu finala nosi dodatnih šest miliona, u četvrtfinale još 6,5, a u polufinale 7,5 miliona eura. Po prostoj računici italijanski klub je do sada zaradio 27 miliona, a španski 26.

Kako tvrdi španska „Marka” uprava neće žaliti novac kako bi nagradila igrače ukoliko danas ostvare veliki uspjeh. Madriđani bi u slučaju trijumfa osvojili prvu „duplu krunu” (računa se špansko prvenstvo i titula prvaka Evrope) nakon 1958. a postali bi i prvi tim koji je odbranio titulu u Ligi šampiona otkada se takmičenje igra u ovom formatu (1992).

Za taj podvig svaki fudbaler bi dobio po milion i po eura što je dvostruko više nego za trijumf prošle godine u Milanu (tada dobili po 700.000). To vjerovatno ne bi previše teško palo predsjedniku Florentinu Perezu pošto bi klub u slučaju trijumfa zaradio oko 80 miliona eura računajući i televizijska prava, sponzorske ugovore…

S druge strane Juventus će dati nešto skromnije premije igračima ukoliko u Kardifu posle 21 godine osvoje titulu prvaka Evrope. Uprava „bjanko-nera”, na čelu sa Andreom Anjelijem, bi u slučaju trijumfa nagradila igrače sa devet miliona eura, tvrdi španski „As”. To znači da bi svaki igrač dobio 350.000 eura što je za 50.000 više nego što je bilo predviđeno prije dvije godine kada su se sastali sa Barselonom.

Na ovom slučaju se najbolje vidi kolika je razlika u platežnoj moći između finalista. Real je prema istraživanju američkog magazina „Forbs” već četiri godine najvrijedniji klub na svijetu, a njegova vrednost se procjenjuje na 3,225 milijarde eura. Dosta novca im donose i sponzorski ugovori među kojima su „Adidas”, koji je zadužen za njihovu opremu, i „Emirejts”, čiji logo nose na grudima. Treba dodati i da će Međunarodna petrolejska investiciona kompanija iz Abu Dabija uložiti 20 miliona eura u rekonstrukciju njihovog stadiona „Santijago Bernabeu” koji bi ubuduće trebao da se zove „IPIC Bernabeu”.

Sa druge strane Juventus zauzima devetu poziciju, a procjenjuje se da vrijedi oko 1,150 milijardi eura. I njih oblači „Adidas”, sa kojim su prije dvije godine potpisali sponzorski ugovor nakon dugogodišnje saradnje sa „Najkijem”, dok na dresu nose logo američkog proizvođača automobila „Džip”.

Razlika se vidi i u novcu koji se izdvaja za plate igrača. Najplaćeniji u ekipi iz Torina je Gonzalo Iguain koji godišnje zarađuje 7,7 miliona eura. Slijedi ga Paulo Dibala koji je donedavno zarađivao tri miliona, ali mu je nakon produžetka ugovora plata „skočila” na sedam miliona.

Najplaćeniji kod Madriđana je zvanično najbolji fudbaler svijeta Kristijano Ronaldo koji godišnje zarađuje 19 miliona funti (oko 21,8 miliona eura). Portugalac, koji je prema „Forbsu” najplaćeniji sportista današnjice, zaradi mnogo više kada se ovoj cifri dodaju iznosi od sponzorskih ugovora i bonusa za trofeje. Američki magazin navodi da zvijezda Reala godišnje zaradi oko 81,7 miliona eura, od toga 52 miliona od plata i bonusa, a ostatak od sponzora poput „Najkija”, „Tag Hauera”, „Herbalajfa”, „Klira”…

Ronaldo vrijedi sto miliona eura, Iguain 75

Prema specijalizovanom sajtu „Transfermarkt” svi igrači Reala vrijede 764,8 miliona eura. Najvrijedniji su Kristijano Ronaldo (sto miliona) i Geret Bejl (90), čiji su transferi donedavno bili najveći svih vremena, a slijede ih Karim Benzema i Toni Kros (po 60). Ispred Bejla (plaćen sto miliona) i Ronalda (94) je sada Pol Pogba koji je ljetos prešao iz Juventusa u Mančester junajted za rekordnih 105 miliona eura.
Juventusovi igrači su procijenjeni na 450,8 miliona eura, a najvrijedniji među njima je Gonzalo Igvain (75). Argentinac je letos došao iz Napolija u četvrtom najvećem transferu svih vremena, a najvećem ikada u Italiji (plaćen 90 miliona). Slijede ga Paulo Dibala (50), Leonardo Bonuči (40), Miralem Pjanić (38)…