Kada počinje i kako će izgledati B ABA liga

  • In Sport
  • 2. July 2017.
  • 649 Views
Kada počinje i kako će izgledati B ABA liga

Ideja o “Drugoj ABA ligi” postoji već nekoliko godina, a iz sezone u sezonu sve je bliža realizaciji

Formiranje “B” regionalnog takmičenja, koje bi takođe okupilo košarkaške ekipe iz cijelog regiona, interesantno je u svim zemljama okruženja, a konkretan korak – pokretanje te lige, moglo bi da se dogodi već ovog ljeta.

“Ako ne ovog – onda najkasnije narednog”, izjavio je u nedelju za MONDO direktor ABA lige Krešimir Novosel.

“Na prošloj sjednici skupštine donijeli smo odluku da pokrenemo projekat i da vidimo da li je moguće početi ‘Drugu ABA ligu’ ove sezone. Razgovore smo obavili, preduslove smo ispunili, ali je ostalo par nerazjašnjenih pitanja, pa ćemo do naredne skupštine, zakazane za 10. jul u Zagrebu, imati uslove da donesemo konačnu odluku da li će ‘Druga ABA liga’ krenuti na jesen ili će krenuti sa sledećom godinom. Ta liga nije upitna, a biće pokrenuta onog trenutka kada ispunimo sve uslove”, izjavio je Novosel.

Navedeni uslovi su prije svega “tehničko-finansijske prirode”.

“Upravo to su stvari koje moramo riješiti do kraja. Kada se zadovolje svi ti navedeni kriterijumi, onda ćemo donijeti i odluku da se krene sa pokretanjem druge lige, jer želimo prije svega da stvorimo prvoj ABA ligi sve neophodne uslove, kao prioritetnom takmičenju”.

Na pitanje da li za pokretanje druge lige postoji interesovanje timova – potencijalnih učesnika, Novosel odgovara: “Apsolutno!”.

– Postoji veliko, zaista dosta veliko interesovanje. Značajan broj klubova je zainteresovan. Ideja je da učestvuju po dva kluba iz svake od šest država i ako se donese odluka da liga bude pokrenuta na jesen, vrlo brzo će biti definisan i spisak učesnika – istakao je Novosel.

Kojim danima u nedelji bi se igrala druga liga i da li bi se preklapala sa “A” takmičenjem?

– Trenutno se nameće zaključak da bi te utakmice bile odigrane od ponedeljka do srijede. To bi se gledalo prema kalendaru nacionalnih prvenstava, jer ne želimo ulaziti u te termine. Najverovatnije bi utakmice bile organizovane tokom sedmice”.

Preporučujemo vam i sljedeće: