Šest elemenata za odličnu biografiju

Karijere

Da li znate da, u prosjeku, popslodavac provede samo 6 sekundi gledajući CV zaposlenog? Da li je to zastrašujuće? Sigurno, ali ne postoji razlog za brigu. Dajemo vam 6 trikova za dobru radnu biografiju.

Ocijenite svoja dostignuća

Kako? Opišite svoja dostignuća u brojkama, umjesto riječima. Brojke bi trebalo da prikažu koliko ste doprinijeli razvoju posla na prethodnom radnom mjestu.

Zašto? Samo vi znate koliko ste postigli na prethodnim poslovima. Za budućeg poslodavca je teško da to samostalno otkrije. Tako što ćete im to prikazati im činite uslugu i sebi pravite bolju „prođu“. Ovo je definitivno bolje od pukog nabrajanja zaduženja.

Na primjer, navedite tačan broj učesnika na događaju koji ste organizovali, ili količinu novca koji ste prikupili tokom marketinške kampanje.

Pravilno koristite zvučne riječi

Kako? Tako što ćete koristiti male trikove da impresionirate svog poslodavca koristeći zvučne riječi. Uradite malo istraživanje prije nego što podnesete prijavu za posao.

Istražite riječi koje se najčešće pojavljuju  u opisu kompanije i onda ih iskoristite pri pisanju svoje radne biografije. Zašto? Jer se prema nekim istraživanjima vaša „cijena“ tako podiže kod poslodavca.

Povežite sebe sa „velikim imenima“

Kako? Ako ste nekada sarađivali sa nekim velikim kompanijama (čak i ako imate najmanju vezu sa njima) stavite to u svoj CV.

Zašto? Zato što je to moć od autoriteta. Vaš kredibilitet i kompetencija su trenutno podignuti jednom kada se povežete sa velikim imenima.

Opišite vaše prethodne radne pozicije i kompanije

Kako? Nekada poslodavac ne zna za vašu staru kompaniju. Zašto ga, onda, ne biste upoznali sami? Napišite uredan i koncizan opis vaših prethodnih obaveza u kompanijama u kojima ste radili.

Zašto? Jer pozicija „menadžer“ može značiti više različitih stvari u manjoj i u većoj kompaniji. Zaposleni su ljubopitljivi da znaju šta ste to radili ranije, ali to i pokazuje da ste usmjereni na detalje i da mislite na one koji čitaju vašu radnu biografiju.

Koristite tačkice umesto paragrafa

Kako? Nabrojte svoje prethodne dužnosti taksativno umjesto u paragrafima. Štaviše, lepo bi bilo da te tačkice svedete na svega dvije do pet. Zadržite samo važne i relevantne informacije u vašoj radnoj biografiji.

Zašto? U okviru šest sekundi, koliko je potrebno poslodavcu da proceni vaš rezime, je nemoguće pojmiti koliko ste vi zaista vrijedni. Ako natrpate svoj rezime svim i svačim spriječićete ih da zaista procijene vaš CV.

Pažljivo organizujte prostor

Kako? Postoji uvijek nešto na šta želite da se poslodavac usmjeri. Pažljivo smišljena radna biografija može privući njihovu pažnju i usmjeriti ih na ono šta želite da istaknete. Ostavite prostor oko važnijih stvari.

Zašto? Jer znamo da se niko neće predugo zadržavati na vašem rezimeu. I možda će biti umorni od cjelodnevnog čitanja rezimea. Usmjerite se na to da im što više olakšate da dobiju relevantne informacije. Ne trošite im vrijeme i oni će vas nagraditi.