Put Opre Vinfri do Blumbergove liste milijardera

Karijere

Američka šoubiz legenda Opra Vinfi postala je prvom afroameričkom preduzetnica sa Blumbergove liste milijardera, gdje je zauzela 486. poziciju zahvaljujući bogatstvu od 4,4 milijarde dolara, prenio je Index.hr

Cijena dionice te 2015. godine bila je 9,22 dolara, dok danas vrijedi čak 140,03 dolara, što je povećalo bogatstvo Opre Vinfri za više od pola milijarde dolara. A kako je Opra Vinfri od slavnog TV lica postala i uspješna poslovna žena?

Sedamdesetih godina prošlog vijeka Opra je dobila svoj prvi posao, na CBS-u u Tenesiju, dok je još studirala.

No dvije godine kasnije, nakon što se prebacila na drugu televiziju u Merilndu, njena karijera je stagnirala, jer su je mnogi smatrali previše emotivnom.

Godine 1989. postala je voditeljka emisije People are Talking, gdje je brzo stekla reputaciju, a kroz nekoliko godina njen šoui je imao bolji rejting od konkurentske i legendarne medijske ličnosti, Fila Donahuea.

Godine 1986. Oprah je osvojila Oskara za ulogu u filmu The Color Purple

Ranije, 1983, prihvatila je posao kao pomoćnik voditelja talk show-a u Čikagu, a emisija je vrlo brzo postala najpopularnija u gradu. Vrlo brzo preimenovana je u The Oprah Winfrey Show i produženo joj je trajanje na sat vremena.

Njen šou postao je hit i u svijetu, a 1988. godine kupila je Harpo Studios, čime je postala prva Afroamerikanka i treća žena koja posjeduje i vodi vlastiti veliki studio, sa samo 32 godine.

Kroz devedesete njena popularnost je samo rasla, te je proširila svoje djelovanje na štampana i online izdanja, mjuzikle, film i televiziju. Tokom tog razdoblja lansirala je vlastiti magazin, O, i bila koautor nekoliko bestselera.

U desetim godinama novog milenijuma dostigla je status milijarderke, a šou je prestala da snima 2011. godine, kad je pokrenula Oprah Winfrey Network, u kojem je izvršni direktor.

Januara ove godine, nakon govora o rodu i rasi na dodjeli Zlatnih Globusa, šuškalo se kako bi se Opra čak mogla i da se kandiduje za predsjednicu SAD, iako je ona to kasnije demantovala.