Crna Gora: Plaže skuplje od pansiona

  • In Travel
  • 3. August 2017.
  • 593 Views
Crna Gora: Plaže skuplje od pansiona

Pitanje cijena nameće se nakon tvrdnje turističkih poslenika Crnogorskog primorja da je južno Jadransko more ove sezone znatno pristupačnije od susjednih i s druge strane – cijene za ulaz na pješčane obale od kojih se vrti u glavi

U crnogorskom turističkom udruženju ističu da je ponuda, u paketu sa smještajem, hranom i ostalim propratnim elementima, jeftinija i do 30 odsto nego u zemljama u okruženju, čak i u Grčkoj, koja je uprkos krizi zadržala prilično visoke cijene ljetovanja.

Cijene smeštaja u privatnim sobama i apartmanima, koje se kreću od 10 do 15 eura za noć, zavisno od mjesta i komfora, kao i hotelski polupansioni od 36 do 50 eura to zaista i potvrđuju. Šta, međutim, domaćini ubrajaju u “propratne elemente”, nije rečeno. Ako se tu mislilo i na plaže, posebno na one najpoznatije, onda ta ponuda nije nimalo jeftina. Naprotiv.

Tim pješčanim plažama, izuzetne ljepote, koje služe uglavnom za hotelske goste, ne može se prići ako se ne plati debela dnevna karta za najam paketa ležaljki i suncobrana.

Plaže u Miločeru i na Svetom Stefanu, svakako najprivlačnije na južnom Jadranu, proglašene su hotelskim. Zakupac adaptiranog hotela “Miločer” i grad-hotela “Sveti Stefan”, grčka kompanija “Adrijatik propertis”, ne dozvoljava pristup gostima koji nisu smješteni u hotelu.

Na Kraljevu plažu i desnu svetostefansku plažu, može se doći, ali gost treba da plati korišćenje dvaju ležaljki i suncobrana – od 75 do 120 eura! Toliko, recimo, staje sedmodnevni aranžman u privatnom smještaju.

Mnogi će reći, pa zar se takozvani obični gost mora kupati na tim plažama? Ne mora ako ne “stanuje” u okolini, u privatnim kućama koje su prirodno i oduvek bile upućene baš na pomenuta kupališta. Kojih i nije malo, a njihovi vlasnici uglavnom žive od izdavanja kreveta. S druge strane i na gotovo svim drugim plažama ulaz je slobodan, ali je uglavnom obavezan i paket ležaljki.

A njihov dnevni najam staje od 10 do 15 eura, pa i više. Veoma je malo delova peščanih žala na koja gost može da dođe s peškirom i svojim suncobranom.

Ljetnja sezona na barskoj rivijeri ulazi u špic, turista je, prema zvaničnim podacima Turističke organizacije Bar, više nego lani, ali vanpansionska potrošnja daleko je od očekivanja. Popunjenost u restoranima, kafićima, zauzetost plažnog mobilijara potvrđuju da je vanpansionska potrošnja na nižem nivou nego prošle godine.

Turisti kupuju uglavnom ono što moraju! Nekim ponudama zatečeni su i sami turisti. U barskom naselju Šušanj kompletan ručak košta nepuna četiri eura, na obali mora u Hladnoj uvali može se ručati za 4,99 eura, a na gradskoj plaži u Baru komplet ležaljki košta 10 eura.

Krevet u privatnom smještaju može se naći za pet eura dnevno. Ulaz na sve plaže na barskoj rivijeri je slobodan, ali na većini je mjesta za peškir veoma malo, a ležaljki mnogo.

Ovog ljeta na barskoj rivijeri, kao i prethodnih, prednjače turisti iz Srbije, Rusije, zatim iz Poljske, Češke, Bosne i Hercegovine, Makedonije i Ukrajine.

(Večernje novosti)

Preporučujemo vam i sljedeće: