Rusi vlasnici 20 odsto firmi u Crnoj Gori

  • In Region
  • 23. July 2018.
  • 156 Views
Rusi vlasnici 20 odsto firmi u Crnoj Gori

Najviše preduzeća koja su u stranom vlasništvu u Crnoj Gori u prošloj godini bilo je u Podgorici, i to 35 odsto, pokazuju podaci Monstata

Znatan broj kompanija, čiji osnivači nsu državljani Crne Gore, nalazi se u opštinama Budva i to 20,7 odsto, Baru 13,6 odsto i Herceg Novom 9,2 odsto.

– Prema procentualnom učešću preduzeća u stranom vlasništvu koji svoju djelatnost obavljaju na teritoriji Crne Gore, posmatrano po zemljama porijekla vlasnika osnivača, prednjače, iz godine u godinu, Rusi, i to 20,2 odsto – rekli su iz Monstata.

Slijede vlasnici osnivači poreklom iz Srbije 19,1 odsto, Ukrajine 6,7 odsto, Italije 5,6 odsto i potom iz Bosne i Hercegovine, 4,8 odsto.

– Iz godine u godinu do značajnog procentualnog povećanja dolazi kod preduzeća koja se nalaze u vlasništvu građana i firmi koji su porijeklom iz Ukrajine – navodi se u saopštenju.

Takođe, analize pokazuju da se iz godine u godinu pojavljuje sve značajniji broj preduzeća koja su u vlasništvu građana i kompanija iz Turske.

Takođe, može se zaključiti da su firme koji su u vlasništvu građana i kompanija poreklom iz Kine i Italije, na teritoriji Crne Gore, najviše orjentisani na djelatnosti u okviru sektora trgovine.

Preporučujemo vam i sljedeće: