I Google ulazi u bankarstvo

Google će iduće godine ponuditi tekuće račune zajedno s finansijskim institucijama, uključujući Citigroup, što će predstavljati najsnažniji potez Big Tech firme u potrošačkom bankarstvu.

Većina prethodnih napora bila je usredotočena na kreditne kartice i platne platforme.

Kao dio projektnog naziva Cache, kompanija će postati najnoviji lider Silicijske doline koji će se okušati u bankarskom prostoru, izvijestio je Wall Street Journal.

Prethodni pokušaji Applea i Facebooka suočeni su s preprekama, a potrošači su postajali sve skeptičniji u pružanju ličnih podataka velikim tehnološkim kompanijama.

„Istražujemo kako možemo sarađivati s bankama i kreditnim sindikatima u SAD-u kako bismo ponudili pametne račune za provjeru putem Google Paya, pomažući njihovim klijentima da imaju korisne uvide i proračunske alate, a svoj novac čuvaju na računu zaštićenom putem FDIC ili NCUA“, rekao je portpalor Googlea u izjavi. „Radujemo se što ćemo dijeliti više detalja u narednim mjesecima.“

Google ne namjerava prodavati podatke o kupcima, rekao je za Journal Caesar Sengupta, izvršni direktor te firme.

„Ako možemo pomoći većem broju ljudi da digitalno rade više stvari putem interneta, to je dobro za internet i za nas je dobro“, rekao je Sengupta.

Banke su se godinama brinule zbog konkurencije od malih, brzih fintech početnika. No, ispada da se velike tehnologije poput Googlea i Amazona, koje su već naoružane vezama sa stotinama miliona potrošača, mogu pokazati kao veća prijetnja.

Prošle godine je Amazon navodno razgovarao s J. P. Morganom Chaseom oko tekućih računa. Apple je početkom ove godine lansirao kreditnu karticu za korisnike iPhonea sa Goldman Sachsom. Uber je prošlog mjeseca najavio svoje guranje u finansijske usluge, a Facebook je objavio novi sistem za olakšavanje plaćanja putem svojih društvenih medija i sistema za razmjenu poruka.

Appleova ponuda naišla je na više problema.
Njeno partnerstvo s Goldmanom bilo je napeto nakon što je Apple rekao da je stvorio karticu bez pomoći banke. Nedavno su se pojavile i pritužbe da je algoritam koji se koristi za određivanje kreditnih ograničenja kupaca pristran prema muškarcima.

Facebookov iskorak u digitalnu valutu naišao je na teškoće i došlo je do toga da veliki igrači odustanu zbog regulatornih nedoumica.

Senator Mark Warner, vodeći glas u reguliranju tehnoloških firmi na Capitol Hillu, rekao je u srijedu za CNBC: Zabrinuti smo dokle smo stigli, bilo da se radi o Libri ili Googleovom prijedlogu, … ove divovske tehnološke platforme ulaze u nova polja prije nego što postoje neka regulatorna pravila na putu.
Jer kad jednom uđu u službu, mogućnost da ih se izvuče postat će gotovo nemoguća, rekao je Warner, koji je bio tehnološki preduzetnik prije nego što se upustio u politiku. Bio je guverner Virginije od 2002. do 2006. godine.

Googleovi planovi uključuju da tekuće račune provjerava s podacima financijskih instituciija, a ne svojim vlastitim.