Snapchat izlazi na berzu, vrijedi više od 20 milijardi dolara

Tehnologija

Snap, matična kompanija aplikacije za slanje poruka Snapchat, uskoro bi mogla provesti inicijalnu javnu ponudu dionica (IPO), koja bi prema procjenama trebala dostići vrijednost između 20 i 25 milijardi dolara.

Snapchat je podnio zahtjev za inicijalnu javnu ponudu američkoj Komisiji za vrijednosne papire (SEC), a ako to bude prihvaćeno, biće to najveći IPO neke američke tehnološke kompanije nakon 2012. godine, kada su na berzi bile uvrštene dionice Facebooka u ukupnoj vrijednosti od 81 milijarde dolara. Na temelju dosadašnjeg ulaganja, vrijednost te kalifornijske kompanije procjenjuje se između 20 i 25 milijardi dolara, a IPO bi mogao biti proveden već u martu iduće godine. To bi bila najveća inicijalna javna ponuda dionica u SAD-u od IPO-a kineskog diva Alibabe prije dvije godine.

Snapchat je pokrenut 2012. kao mobilna aplikacija koja korisnicima omogućuje slanje fotografija, a sada bilježi oko 100 miliona korisnika dnevno, više i od Twittera.

Budući da 60 posto Snapchatovih korisnika čine mladi u dobi između 13 i 24 godine, njihova aplikacija predstavlja privlačan način kako bi oglašivači došli do mladih ljudi.

Snapov osnivač, 26-godišnji Evan Spiegel, odbio je prije samo tri godine ponudu osnivača Facebooka Marka Zuckerberga koji je Snapchat htio kupiti za 3 milijarde dolara.