Brat i sestra za tri godine stvorili uspješan kozmetički brend

Brat i sestra Marko i Glorija Galić su primjer mladih ljudi koji su od same ideje napravili uspješan biznis

Oni su 2013. godine zasadili prve sadnice smilja. Tri godine poslije imaju uspješan biznis – bave se proizvodnjom eteričnog ulja od smilja, a imaju i vlastitu liniju prirodne ručno rađene kozmetike “Gloria”.

– Pošto je Hercegovina bogata ljekovitim biljem okrenuli smo se malom istraživanju i došli na ideju da se bavimo plantažnim uzgojem smilja. Projekat je u praksi zaživio 2013. godine kada je u mjestu Bočine, nedaleko od Mostara, zasađeno prvih 20 hiljada sadnica, dok danas na 3,5 hektara zemlje imamo zasađeno 120 hiljada sadnica. Za smilje smo se odlučili iz jednostavnog razloga, jer je to kultura za koju smo sigurni da će naći svoj put do tržišta jer je veoma traženo i cijenjeno u kozmetici i farmaceutici”, priča Gloria, koja se nakon završenog studija bezbjednosti u Zagrebu zainteresovala za fitoaromaterapiju, medicinsku disciplinu koja koristi ljekovito bilje i biljne ekstrakte sa ciljem očuvanja zdravlja i liječenja bolesti. Po završetku fakulteta, upisala je i školu fitoaeroterapije u Zagrebu.

Prvih nekoliko krema napravila je u kuhinji, bez precizne vage, a bile su namijenjene isključivo za porodicu i prijatelje. Sve je to naišlo na oduševljenje, nakon čega je odlučila uozbiljili priču, pa se danas porodica Galić može pohvaliti da ima uspješnu kozmetičku liniju ,,Prirodna kozmetika Gloria”.

Prilikom proizvodnje kozmetike koriste isključivo smilje sa svojih plantaža. Dio ulja se utroši za izradu preparata, dok veći dio ide na izvoz u Italiju, Francusku, Njemačku i SAD.

Da bi se proizveo jedan litar eteričnog ulja, potrebno je od 800 kilograma do jedne tone smilja. Kako bi biljka dala najviše ulja, neophodno je destilovati u toku 24 sata od trenutka berbe. Jedan litar ulja na našem tržištu kreće se po cijeni od 1.500 do 1.800 eura. Količine ulja zavise od godine i od doba berbe. Tako je proljećna žetva uvijek skromnija što se tiče ulja, dok je jesenja bogatija uljem iz razloga što je pred jesenju žetvu biljka duže sati boravila na suncu, što znatno utiče na količinu ulja koju će dati.

– Na moju veliku radost, prvenstveno su žene, shvatile  značaj prirodne kozmetike, a zanimanje je jako veliko. Svaki proizvod, a trenutno ih imamo 45, rađen je po jednakom standardu i za razliku od komercijalne, naša kozmetika, ne sadrži hemijske tvari poput parabena, aluminija, umjetnih boja, konzervansa i mirisa. Takođe bitno je znati da sve što nanesemo na kožu prodire u organizam za par minuta. Dakle, ono čime tretiramo kožu postaje jednako važno kao i ono što jedemo. Osnova su nam hladno cijeđena ulja koja nabavljamo iz Hrvatske i Francuske, zatim eterična ulja, maslaci, prirodni pčelinji vosak, mirisne vodice aromatičnog bilja, prirodne gline, so Mrtvog mora. Proizvode plasiramo na tržište prvenstveno putem društvenih mreža, a takođe i putem naše prodajne linije širom BIH objašnjava mlada preduzetnica i dodaje da je kozmetički  brend nastao i sve ovo vrijeme opstaje uglavnom zahvaljujući podršci roditelja.

Na pitanje da li je teško danas u BiH mladom čovjeku pokrenuti sopstveni biznis, Gloria nam kaže da to nije ni lako, ni jednostavno, ali da se isplati.

– Po uzoru na naše roditelje, htjeli smo da pokažemo da ako ste uporni, istrajni i kada zaposlite sami sebe uspjeh je na dohvat ruke, ali to nije nimalo lako. Radite mnogo više, ali su plodovi slađi. Htjeli smo da ostanemo na našoj zemlji u našoj državi i da pokažemo da i mi možemo biti Njemačka. Bitno je raditi ono što volite i uložiti u svoje i zadnji atom snage. Nadam se da smo mi dobar pokazatelj mladim ljudima da budućnost nije samo u inostranstvu, već da ulažući u sebe mogu stvoriti nešto u svojoj zemlji – ističe Gloria.