Preduzetnica iz Rijeke osvojila prestižnu svjetsku nagradu

Nagrada za Inovatora godine koja je dodijeljena 19. novembra u New Yorku pripala je Vesni Pavletić iz Rijeke

Direktorica kompanije Biocrystal technologies Vesna Pavletić, dobitnica je ovogodišnje prestižne svjetske nagrade „Stevie award“ namijenjene ženama preduzetnicama i to u kategoriji „Inovator godine“. Ova nagrada ustanovljena je 2002. u SAD-u radi javnog priznanja rezultata koje postižu poslovne žene širom svijeta.

U konkurenciji od oko 1400 pojedinaca iz gotovo 30 zemalja, nagrada za Inovatora godine pripala je Vesni Pavletić zahvaljujući Biocrystal inovaciji koju je zajedno sa svojim timom saradnika i naučnika kreirala i predstavila na svjetskom tržištu. O dodjeli nagrada odlučivalo je 160 profesionalaca širom svijeta.

Vesna Pavletić prisutna je u biznisu već dugi niz godina sa posebnom tehnologijom kristala o čijem bi se širokom polju korisnog djelovanja moglo dugo pričati. Tu tehnologiju je prvo razvila za implementiranje kristala u madrace kako bi ljudima omogućili miran, lak i zdrav san, a potom i u druge proizvode poput tkanina i pokrivača.

Kristali su se uskoro pokazali korisnima i za životinje, na primjer pse i konje, pa je tržište proširila i na tu ciljnu grupu. 2010. godine dobila nagradu HUM-CROMA za najboljeg mladog menadžera.