Evropske berze: Italijanska berza pala, ostale skočile

Berza

Na većini evropskih berzi cijene akcija su jutros porasle, dok je italijanski bankarski sektor pod snažnim pritiskom jer je premijer Matteo Renzi najavio ostavku nakon što su građani na referendumu rekli ‘ne’ ustavnim promjenama

STOXX indeks 600 vodećih evropskih akcija bio je u 9,30 sati u plusu 0,9 odsto. Londonski FTSE, pariski CAC i frankfurtski DAX indeks bili su oko 9,30 sati u plusu između 0,3 i 1,3 odsto.

Na samom početku današnjeg trgovanja ti su indeksi bili u blagom minusu, no kasnije su se probili u pozitivno područje jer, kažu analitičari, negativan ishod italijanskog referenduma već je prošle nedjelje ugrađen u tržišta.

Oštro su pale cijene akcija u italijanskom bankarskom sektoru. Akcije UniCredita, Banca Popolare Milano i Monte dei Paschi pojeftinile su između 4 i 5,7 odsto.

To je posljedica strahovanja ulagača od produbljivanja problema u bankarskom sektoru, koji je ionako pod pritiskom zbog golemih nenaplativih kredita, nakon što je Renzi najavio ostavku jer građani nisu podržali njegove ustavne promjene.

Ostavka premijera mogla bi dovesti do produbljivanja političke nestabilnosti u trećoj po veličini ekonomiji eurozone, opterećenoj javnim dugom.

I dok su na berzi u Milanu cijene akcija pale više od 1 odsto, na ostalim tržištima u eurozoni uglavnom su porasle jer bi slabljenje eura, nakon italijanskog referenduma, moglo pozitivno uticati na cjenovnu konkurentnost evropskih proizvoda na inostranim tržištima.

Ulagači se nadaju da će Evropska centralna banka, nakon italijanskog referenduma, ovih dana najaviti produžnje postojećih podsticajnih programa.

Na azijskim berzama su cijene akcija jutros pale, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, u 9,30 sati bio u minusu 0,6 odsto. Pritom je na Tokijskoj berzi Nikkei indeks skliznuo 0,8 odsto, na 18.274 boda.