Loše vijesti iz Kine pritisle azijske berze

Berza

Na azijskim berzma danas se trguje oprezno jer su ulagače razočarali podaci iz Kine slabiji od očekivanih, koji ukazuju na oštro usporavanje rasta ekonomije zbog strogih mjera protiv covida-19.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7 sati gotovo nepromijenjen u odnosu na kraj prošloga tjedna, kada je izgubio više od 2,5 odsto.

Jutros je na tokijskoj burzi Nikkei indeks ojačao 0,5 odsto, a blago su porasle i cijene dionica u Australiji. U Južnoj Koreji, Hong Kongu i Šangaju pale su, pak, između 0,2 i 0,5 odsto. Na samom početku današnjeg trgovanja većina tih indeksa bila je u pozitivnom području, zahvaljujući snažnom rastu cijena dionica na Wall Streetu u petak.

Ali ulagače su kasnije razočarali slabiji ekonomski pokazatelji iz Kine.

Promet u trgovini na malo pao je u aprilu oko 11 odsto u odnosu na isti mjesec prošle godine, dok je industrijska proizvodnja skliznula gotovo 3 odsto. Prodaja automobila pala je u aprilu gotovo 50 odsto na godišnje nivou, a znatno je pala i prodaja goriva. To pokazuje da se zbog strogih mjera za suzbijanje širenja covida-19 rast druge ekonomije po veličini oštro usporio.