Najveća privatizacija u Rusiji: Prodat dio Rosnjefta

Rusija je prodala manjinski udio od 19,5 posto u državnom naftnom divu Rosnjeftu za 10,5 milijardi eura Kataru; čije dionice su naglo skočile

Katarskom državnom investicijskom fondu i kompaniji za trgovanje sirovinama Glenkoru Rusija je prodala dio naftnog diva Rosnjefta, što je najveći privatizacioni posao, najveća prodaja i akvizicija u globalnom naftnom i gasnom sektoru u 2016. godini, rekao je ruski predsjednik Putin nakon sastanka sa izvršnim direktorom Rosnjefta, Igorom Sečinom.

Država će zadržati kontrolni udio, a već od prije udio u Rosnjeftu, najvećoj ruskoj naftnoj kompaniji i jednoj od najvećih u svijetu, od 19,75 odsto drži britanski naftni gigant BP.

Dugo vođeni pregovori o privatizaciji Rosnjefta dio su napora ruske vlade da proda dio državne imovine kako bi popunila budžet koji je u problemima zbog dvogodišnje recesije, pada cijena nafte i sankcija Zapada zbog ruske intervencije u Ukrajini.

Glenkor, britansko-švajcarska kompanija za trgovanje sirovinama, objavila je da će transakciju finansirati djelimično s vlastitih 300 miliona eura, dok će ostatak finansirati banke i katarski državni fond, inače jedan od najvećih investitora u Glenkoru.

Ovom transakcijom Glenkor bi mogao profitirati zbog pristupa Rosnjeftovoj proizvodnji nafte, dok će se katarski fond učvrstiti na poziciji jednog od vodećih investitora u skoro najvećem svjetskom biznisu.

Cijene dionica Rosnjefta juče su na Moskovskoj berzi, nakon vijesti o prodaji, porasle za sedam posto (380 rubalja) i tako dostigle najviši nivo u istorijiti.