Evropske berze: Indekse ojačali poslovni rezultati kompanija

Na evropskim berzama većina najvažnijih indeksa u srijedu ujutro bila je u plusu, potpomognuta dobrim poslovnim rezultatima nekolicine evropskih kompanija.

Paneuropski STOXX 600 indeks oko 9,30 sati bio je u plusu 0,3 odsto, dok je londonski FTSE indeks ojačao je 0,4 odsto, nadoknadivši dio jučerašnjih gubitaka, izazvanih rastom kursa funte prema dolaru, što pritiska rezultate britanskih kompanija koje izvoze u SAD. Frankfurtski DAX bio je u plusu 0,21 odsto, dok je pariski CAC oslabio 0,03 odsto.

Među najvećim dobitnicama je akcija njemačkog Gerresheimera, s rastom cijene za 5 odsto, nakon što je Deutsche Bank podigao investicioni rejting akciji te farmaceutske kompanije.

Znatno su porasle i cijene akcije ASML-a i Novozymesa, za 4,5 i 5,2 odsto, zahvaljujući poslovnim rezultatima za zadnje lanjsko tromjesječje koji su premašili očekivanja analitičara.

S druge, strane, najveći gubitak bilježi akcija britanskog izdavača Pearsona, s padom cijene za više od 24 odsto, nakon što je kompanija smanjila procjenu dobiti za iduće dve godine te najavila smanjenje dividende za 2017.

Na Tokijskoj berzi Nikkei indeks u srijedu je ojačao 0,4 odsto, na 18.894 boda, oporavivši se s juče zabilježenih najnižih nivoa u šest nedjelja.