Dobojsko craft pivo: Od hobija do proizvodnje hiljadu litara mjesečno

Počelo je iz hobija, a danas iz mini pivare Kastrum, mjesečno ode više od hiljadu litara domaćeg dobojskog piva, izvještava ATV

Tajnog recepta nema. Ječameni slad, voda, hmelj i kvasac osnovni su sastojci, sve ostalo je stvar ukusa. Šest godina je sve to bilo hobi, a onda je posao i registrovan. I, kao u svakom, početak je bio najteži, priča pivar Zinaid Deraković.

– Kad sam se počeo baviti ovim, sve smo morali kupovati on line iz nekih šopova u Engleskoj. Planirali smo 6-9 mjeseci koje ćemo pivo praviti da bi mogli naručiti sirovine. Danas je lakše, jer se sirovina i kod nas može nabaviti. Postupak je nešto zahtjevniji – od kuvanja do kupca traje 25 do 40 dana. Zavisi da li se pravi svijetlo, tamno, ili pivo sa dodacima – rekao je Zinaid Deraković.

U pivnici nastaje osam vrsta piva. Jedno od onih koje možete probati je pivo sa dodatkom đumbira i limuna. Dobar ukus ne iznenađuje s obzirom na priču o nastanku. Spoj je dobojske ruke i američka recepture.

– To je izvorno bilo pivo koje se pravilo u Americi do prohibicije i onda su ga prebacili na sok i sad se džindžer el zove sok i on je, ne znam kojim kanalima, našao recepturu koju je meni dao – objašnjava Deraković.

Ništa manje primamljivo nije ni pivo sa pet ljekovitih trava. Nakon flaširanja, objašnjava pivar, do savršenog ukusa treba da odleži do tri mjeseca. Iako zvuči kao da je žensko piće, nije baš tako.

– Žene vole zahmeljenija jača piva malo, što je i meni bilo iznenađenje. Čak su žene puno bolje sudije za ocjenjivanje piva nego muškarci – kaže Deraković,

Po njegovo pivo jednako dolaze i jedni i drugi. Nerijetko po recept svrate oni koji se sjećaju kada se za godove pravilo u svakoj kući. Deraković recept rado podijeli, iako vjeruje da dva pivara ne mogu da stvore isti ukus. Kaže da svaki dan nauči nešto novo, a planira da posao proširi i zaposli radnike.