Osnivač Duolinga: Koncentracija i usresređenost su ključ uspjeha

Luis von An (Luis von Ahn) vlasnik najpopularnije platforme za učenje stranih jezika danas se ponosi sa preko 150 miliona korisnika njegovog Duolinga

Rođen je 1978. godine u Gvatemali gdje su njegovi roditelji posjedovali fabriku slatkiša. U Ameriku odlazi 1996. godine na školovanje, a opredjeljuje se za studiranje matematike. Nakon što je završio doktorske studije radio je kao profesor kompjuterskih nauka.

Njegove preduzetničke ideje počinju da se razvijaju još 2004. godine kada je napravio svoju onlajn igricu.

Luis von An je tvorac tzv. kapče (capcha), iskrivljena slova koja morate da prepišete kako bi program znao da niste robot i kako bi potvrdio da ste čovjek koju je prodao Guglu 2009. godine.

Nakon što je proveo nekoliko godina u Guglu odlučio je da se posveti edukaciji, prvenstveno kako bi pomogao stanovništvu zemlje iz koje potiče, a fokusirao se na učenje stranih jezika.

Kako je Luis naveo u jednom intervjuu, bio je svjestan da 1,2 milijarde ljudi širom svijeta uče strane jezike zbog čega je odlučio da cijelom svijetu pokloni platformu za besplatno učenje jezika. Aplikacija Duolingo za učenja jezika danas je najpoznatiji sajt za ovu namjenu, nudi preko 40 različitih kurseva jezika i preko 23 jezika, a dostupan je na iOS, Android i Vindous 8.1 platformi sa preko 150 miliona registrovanih korisnika širom svijeta.

On je otkrio da trenutno baš na svom programu uči portugalski jezik, da su svi uređaji koje koristi marke Epl, a da je ’Tesla’ njegova omiljena igračka.

Iako je izvršni direktor jedne od najpoznatijih kompanija digitalnog svijeta Luis ostavlja malo vremena i za sebe. Svakoga dana se fizičkim aktivnostima posveti tačno 16 minuta koje provede u trčanju. Smatra da je to dovoljno za njegovo zdravlje, a da mu ne oduzima mnogo vremena.

Za svoje poslovne uspjehe najviše je zahvalan jednoj svojoj vrlini, fokusu. Po njemu su koncentracija i usresređenost ključ uspjeha. O tome govori i činjenica da ustaje u pet ujutru kada je mozak ’najbistriji’.