Japan se muči sa deflacijom, nezaposlenost porasla

Potrošačke cijene u Japanu pale su u novembru deveti mjesec zaredom, a pad bilježi i potrošnja domaćinstava, dok se nezaposlenost povećala

Bazna inflacija, koja isključuje volatilne cijene hrane i energenata, iznosila je u posmatranom mjesecu minus 0,4 odsto na godišnjem nivou, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Ekonomisti su prognozirali pad potrošačkih cijena od 0,3 procenta što je još jedan udarac naporima vlade i Banke Japana da podignu treću najjaču ekonomiju svijeta masivnom javnom potrošnjom i agresivnim mjerama monetarnog popuštanja.

Zvaničnici u Tokiju pripisuju krivicu za neuspjeh u postizanju ciljane inflacije od dva posto eksternim faktorima, kao što su pad cijena energije i neizvjesnost u pogledu ekonomija u usponu.

Prošlog mjeseca, centralna banka je saopštila da očekuje dostizanje projektovane inflacije od 2% u martu 2019, četiri godine kasnije od prvobitno planiranog termina.

Potrošnja domaćinstava u Japanu u novembru takođe pala deveti mjesec uzastopno, za 1,5 odsto u odnosu na godinu ranije, dok je stopa nezaposlenosti u novembru narasla na 3,1 procenat sa 3,0 odsto u oktobru.