6 poslovnih savjeta najbogatijeg Evropljanina

Amancio Ortega, prema Blumbergovoj listi milijardera, treći je najbogatiji čovjek na svijetu, nakon Bil Gejtsa i Varena Bafeta i najbogatiji je čovjek Evrope.

Osnivač je Zarinog matičnog društva – Inditex – modnog carstva s više od 7.000 trgovina u 91 državi. Kako prenosi Independent, njegov način poslovanja daleko je od konvencionalnog, a s obzirom kako je iz godine u godine njegovo bogatstvo i modni imperij u stalnom rastu.

1. Svi koji Ortegu poznaju znaju kako nikada nije imao svoju kancelariju, svoj sto, niti svoj računar. Umjesto hladnog odnosa prema svojim zaposlenima, odlučio je živjeti svoj rad i nije neobično da satima stoji u sobi za dizajn, sa krojačima i svim kolegama.

2. Ortega je poznat kao energičan vođa, a njegov dugogodišnji izvršni direktor Hose Maria Kasteljano ističe koliko Ortega voli imati žustre rasprave s malim grupicama ljudi.

3. Iako mnoga preduzeća organizaciju i raspravu obavljaju putem elektronske pošte, Ortega preferira direktnu komunikaciju.

4. Zna koliko je dosadna, zamarajuća i koliko papirologija uzima vremena, pa svoje radnike želi rasteretiti nepotrebnog posla raspoređujuću obaveze pravedno – delegiranjem posla. Tako i oni visokopozicionirani obavljaju nižerangirane poslove.

5. Iako većina nas više voli pripovijedati nego slušati, to nije slučaj i s Ortegom koji pažljivo sluša svoje saradnike i kolege. Poznat je kao introvert koji rijetko dolazi na velika okupljanja i dodjele, već strpljivo slušajući ljude stvara svoj odnos s njima.

6. Ne nameće se, što dopušta ostalim izvršnim direktorima Inditexa da odlučuju i predlažu svoje ideje.

Ono što je Ortegi lično bitno je držati posao ‘blizu kuće’ i čini se kako je upravo taj faktor bio ključan za Zarin uspjeh: 55% proizvodnje odvija se u državama kao što su Španija, Portugal i Maroko, umjesto na Dalekom istoku što je običaj u sličnim modnim kompanijama što znači kako Zarine trgovine mogu biti osvježene novom robom dva puta sedmično što je prednost pred njenim konkurentima.

Ortegino bogatstvo svake se godine povećava za milijardu i 200.000 dolara i ako iko može služiti kao primjer dobrog poslovnog maga, onda je to zasigurno Ortega.