Sportska 2016. godina: Bolt izdominirao na OI, Portugalu pripalo Evropsko prvenstvo

U 2016. godini ljubitelji sporta su imali mnogo razloga za uživanje. Među brojnim velikim sportskim događajima posebno su bila važna dva – Ljetne olimpijske igre u brazilskom Rio de Janeiru i Evropsko prvenstvo u fudbalu u Francuskoj.

Centralni sportski događaj u 2016. godini održan je od 5. do 21. avgusta, a naravno, riječ je o 31. Ljetnim olimpijskim igrama u Rio de Janeiru na kojoj smo vidjeli 306 takmičenja u 28 sportova u kojima je učestvovalo 11.544 sportista iz 205 zemalja. Najveća zvijezda u Riju bio je Usain Bolt, koji je pomeo konkurenciju i treći put zaredom osvojio tri olimpijska zlata na 100, 200 metara i u štafeti 4×100 metara. Sjedinjene Američke Države su bile najbolje sa 46 zlatnih medalja, odnosno 121 medaljom ukupno.

Evropsko prvenstvo u fudbalu je bio drugi po veličini događaj u godini na izmaku. Euro se održao u Francuskoj od 10. juna do 10. jula, a prvi put titulom najbolje evropske reprezentacije okitio se Portugal koji je u finalu savladao selekciju domaćina.

Od 3. do 26. juna u SAD-u se odigrala Copa America Centenario, a titulu najbolje ponijela je selekcija Čilea koja je nakon penala savladala Argentinu u finalu.

Ligu prvaka za sezonu 2015/2016 osvojio je Real Madrid, dok je Evropsku ligu osvojila Sevilla. U duelu te dvije ekipe u Super kupu slavio je Real.

Što se tiče Liga petice, najveće iznenađenje priredio je Leicester koji je osvojio Premiership, dok su očekivano titule u ostalim ligama osvojili favoriti. PSG je bio najbolji u Francuskoj, Juventus u Italiji, Bayern u Njemačkoj i Barcelona u Španiji.

Evropsko prvenstvo u rukometu koje se od 15. do 31. januara održalo u Poljskoj na veliko iznenađenje osvojila je selekcija Njemačke koja je u finalu savladala Španiju 24:17. Rukometašice su svoje Evropsko prvenstvo odigrale od 4. do 18. decembra u Švedskoj, a slavila je selekcija Norveške koja je došla do sedme titule.

Andy Murray je skinuo Novaka Đokovića sa trona na ATP listi. Srbijanac je osvojio Australian Open i Roland Garros pobjedama nad Britancem, a potom je Murray osvojio Wimbledon trijumfom nad Raonićem, Olimpijske igre slavivši nad Del Portom, te završni Masters turnir protiv Đokovića. US Open je pripao Stanu Wawrinki, dok je Davis Cup osvojila selekcija Argentine trijumfom nad Hrvatskom.

Što se tiče WTA turnira, 2016. godina je bila u znaku Anegelique Kerber koja je sezonu završila na prvom mjestu. Njemica je osvojila Australian Open i US Open. Garbine Muguruza je osvojila Roland Garros, Serena Williams Wimbledon, a Monica Puig Olimpijske igre.

Skijašku sezonu je obilježio Marcel Hirscher, kojem je pripao Veliki kristalni globus. Austrijanac je osvojio i Mali kristalni globus u veleslalomu. Najbolji slalomaš sezone bio je Norvežanin Henrik Kristoffersen, u superveleslalomu je trijumfovao njegov sunarodnjak Aleksander Aamodt Kilde, spust je pripao Italijanu Peteru Fillu, a kombinacija Francuzu Alexisu Pinturaultu.

U ženskoj konkurenciji Veliki kristalni globus i Mali kristalni globus pripao je švajcarskoj skijašici Lari Gut. U ostalim disciplinama slavile su Šveđanka Frida Hansdotter (slalom), Austrijanka Eva-Maria Brem (veleslalom), Amerikanka Lindsey Vonn (spust) i Švajcarkinja Wendy Holdener (kombinacija).

Svjetsko prvenstvo u skijaškim letovima u austrijskom Bad Mitterndorfu (14.-17. januar) pripalo je Norveškoj u timskom i Peteru Prevcu u individualnoj konkurenciji. Slovencu je takođe pripala pobjeda i u Svjetskom kupu.

U Moskvi i St. Petersburgu je od 6. do 22. maja odigrano Svjetsko prvenstvo za hokejaše na kojem su Kanađani došli do svoje 26. titule.

Nico Rosberg je osvojio 67. izdanje takmičenja u Formuli 1, a samo pet dana nakon osvajanja titule Nijemac je odlučio završiti karijeru.

Osvajač Eurolige u košarci postao je moskovski CSKA, dok je Eurocup osvojio Galatasaray.

Što se tiče američkih sportova, NBA ligu su osvojili Cleveland Cavaliersi, NFL Denver Broncosi, NHL Pittsburgh Steelersi, a MLB Chicago Cubsi.

Evropsko vaterpolo prvenstvo održano je u Beogradu od 10. do 23. januara, a Srbija je slavila u svih sedam mečeva i uzela titulu.

Evropsko futsal prvenstvo je takođe održano u prestolnici Srbije, a slavila je selekcija Španije.

Posljednji veliki sportski događaj ove godine bilo je svjetsko prvenstvo u plivanju u malim bazenima (25 m) od 6. do 11. decembra u kanadskom Windsoru na kojem je Mađarica Katinka Hosszu osvojila čak devet medalja (sedam zlata i dva srebra).

Nažalost, u 2016. godini smo ostali bez dva sportska velikana. Najprije je 24. matra preminuo jedan od najboljih fudbalera svih vremena Johan Cruyff, a potom 3. juna najbolji bokser svih vremena i vjerovatno najveći sportista svih vremena Muhammad Ali.

Svijet je potresla i sudbina igrača brazilskog kluba Chapecoense, čijih je 19 fudbalera poginulo u avionskoj nesreći 29. novembra.