Solarna energija uskoro jeftinija od klasične

Do skoro je važilo da je solarna energija skupa, ali analiza Blumberga pokazala je da će za manje od 10 godina solarna energija biti jeftinija od one koju dobijamo od uglja.

U Maroku će ove godine biti završena najveća solarna energana u svijetu, koja će proizvoditi 510 megavata struje, dovoljno za snabdijevanje grada od dva miliona stanovnika. Na obodu Sahare, u Maroku, zakrivljena ogledala pokrivaju milion i po kvadratnih metara, što je jednako površini 200 fudbalskih igrališta. Upijaju sunčevu toplotu, i pretvaraju je u električnu energiju. Riječ je o najvećem solarnom postrojenju na svijetu – zajedničkom projektu saudijskog konglomerata ACWA, marokanske agencije za solarnu energiju i Evropske unije koje je koštalo dvije milijarde 200 miliona eura.

Direktor ACWA Pedi Padmanatan kaže da je to bio skup projekat, ali ga je odobrio marokanski kralj, koji je tada rekao da Maroko mora da se okrene obnovljivim izvorima energije jer je to budućnost.

Investitori naglašavaju da izgradnja takvih kompleksa postaje unosan posao, jer cijene solarne energije postaju sve pristupačnije. Od 2009. niže su za 62 odsto, a do 2025. godine, solarna energija biće jeftinija od one dobijene od uglja, pokazuju analize Blumberga.

– Ne vidim nijedan razlog da se do 2050. svijet strujom snabdijeva isključivo iz obnovljvih izvora. Važno je da prestanemo da koristimo fosilna goriva – kaže direktor ACWA.

U Čileu i Ujedinjenim Arapskim Emiratima već sada solarna energija košta manje od tri centa za kilovat sat, odnosno oko tri i po dinara. Tehnologija korišćenja energije sunca brzo se usavršava. Solarne ćelije su efikasnije od iste količine sunca, proizvode sve više energije.