Čelsiju odobrena gradnja novog stadiona sa 60.000 stolica

Sport

Fudbalski klub Čelsi dobio je odobrenje lokalnog vijeća da gradi 577 miliona eura vrijedan stadion sa 60.000 sjedećih mjesta

Komiteti za urbano planiranje Hamersmita i Fulhama podržali su planove rušenja trenutnog stadiona Stamford Bridž koji ima kapacitet 41.600 stolica. Ova odluka, kako su naveli iz Čelsija, ne znači da radovi odmah mogu početi, jer slijedi pribavljanje raznih drugih dozvola, ali predstavlja veoma značajan korak. Gradonačelnik Londona Sadik Kan će imati posljednju riječ.

Novi stadion Čelsija dizajnirali su arhitekti kompanije Herzog & de Meuron koji stoje i iza projekta „Ptičjeg gnijezda“ – Olimpijskog stadiona u Pekingu.

Moguće je da vlasnik engleskog kluba Roman Abramovič bude prisiljen da u naredne tri godine pronađe privremeni dom za trenutnog lidera Premier lige. Razmatraće se opcije između dva stadiona – Tvikenhema i Vemblija. Čelsi bi mogao imati problema s korištenjem Vemblija jer će na njemu do sezone 2017/18. igrati njihov rival Totenhem Hotspur dok ne bude gotova izgradnja njihovog novog stadiona.

Stadion Stamford bridž s kapacitetom od 41.663 stolice sedmi je po veličini koji koristi neki tim iz Premier lige.