Fudbalski stručnjak opleo po prebogatim klubovima

Sport

Legendarni fudbalski stručnjak Arsen Venger ustanovio je da pet najsnažnijih evropskih liga – englesku, špansku, njemačku, italijansku i francusku – razaraju klubovi goleme finansijske moći

Čuveni francuski stručnjak koji već dugo godina vodi londonski Arsenal, istakao je da su u tekućoj sezoni osvajači čak četiri spomenutih liga – Premier liga (Mančester Siti), La Liga (Barselona), Bundesliga (Bajern Minhen), Ligue 1 (PSŽ) – poznati bili već u decembru protekle godine. Trenutno je, u kontekstu šampionske trke, interesantno tek u Italiji.

– Neizvjesnost je potpuno iščezla. Kada pogledate pet najvećih evropskih liga, već smo u decembru znali četiri šampiona. Dakle, nešto nije u redu. Ogromna kupovna snaga pojedinih klubova doslovno je uništila takmičenja – izjavio je Venger, jedan od mnogobrojnih istomišljenika da se finansijski upliv negativno odrazio na fudbal.

Potkrepljeno statističkim podacima dostupnim na Transfermarktu, klubovi liga petica u minulom zimskog prelaznom roku kolektivno su potrošili 907,44 miliona evra. Englezi su potrošili 473,45 miliona evra, Španci 276,7, Nijemci 72,9, Francuzi 56,8, a Italijani 27,59 miliona evra.

Zanimljivo je da je u pomenutom prelaznom roku, upravo Arsen Venger doveo u redove Arsenala Gabonca Pjera Emerika Obamejanga iz dortmunske Borusije za 63,75 miliona evra, što je rekordan iznos koji su tobdžije izdvojile za jednog fudbalera. (Index)