Azijske berze stabilne, dolar u blagom usponu

Berza

Na azijskim berzama u ponedjeljak se trguje oprezno, a podršku tržištima pružaju solidni ekonomski pokazatelji i rast cijena nafte

Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks oko 7,00 sati bio u plusu 0,3 odsto, dok su cijene akcija u Singapuru, Šangaju i Hong Kongu porasle oko 0,1 odsto.

Berzanski indeksi u Južnoj Koreji i Australiji pali su oko 0,2 odsto, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, oko 7,00 sati bio gotovo nepromijenjen u odnosu na petak.

U prvom polugodištu azijska su tržišta snažno porasla zahvaljujući naznakama jačanja kineske ekonomije i oporavka u Evropi. Podršku im je pružio i snažan rast indeksa na Wall Streetu.

S&P 500 u prvom je polugodištu skočio 8,2 odsto, što je njegov najveći rast od 2013. godine, dok je Nasadaq indeks zabilježio najveći skok u osam godina. Zahvaljujući tome, azijska tržišta ušla su u drugo polugodište na čvrstim nogama.

Tim više što je jutros objavljeni izvještaji pokazalo da su aktivnosti u kineskom proizvodnom sektoru prošlog mjeseca porasle, što ukazuje na jačanje druge po veličini svjetske ekonomije.

Podršku tržištima pruža i oporavak cijena nafte. Nakon što su prošle nedjelje skočile više od 5 odsto, po prvi put nakon pet nedjelja pada, jutros su cijene dodatno ojačale.

Na londonskom je tržištu barel poskupio 0,3 odsto, na 48,90 dolara, dok je na američkom tržištu ojačao 0,5 odsto, na 46,26 dolara. A na valutnim je tržištima dolar malo ojačao, nakon što je prošle nedjelje njegova vrijednost prema korpi valuta pala za 1,6 odsto.

Američka centralna banka bila je dosad jedina koja je zaoštravala monetarnu politiku, pa je dolar dugo vremena jačao. No, odnedavno i druge centralne banke – od evropske do britanske i kanadske – signalizuju da bi mogle stegnuti monetarnu politiku. Zbog toga je dolar posljednjih dana bio pod pritiskom.

Jutros je njegov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, ojačao 0,1 odsto, na 95,72 boda, odmakavši se od najnižih nivoa od novembra prošle godine. Pritom se kurs dolara prema japanskoj valuti kreće oko 112,50 jena, dok je u petak na zatvaranju tržišta iznosio 112,30 jena.

Američka je valuta ponešto ojačala i u odnosu na evropsku, pa je cijena eura skliznula na 1,1415 dolara, dok je u petak u jednom trenutku dostigla 1,1445 dolara, najviši nivo u 14 mjeseci.