Azijske berze: Akcije pale, ulagači na oprezu

Na većini azijskih berzi cijene su akcija u četvrtak pale, dok je dolar oslabio jer američka centralna banka nije nagovijestila da namjerava ubrzati tempo povećanja kamatnih stopa

Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u minusu više od 1 odsto, dok su cijene akcija u Australiji, Singapuru, Južnoj Koreji i Hong Kongu oslabile između 0,1 i 0,6 odsto.

U Kini se i dalje zbog praznika ne radi, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, u 7,30 sati bio gotovo nepromijenjen, nakon što je koji sat prije dostigao najviši nivo u četiri mjeseca.

I dok dobri pokazatelji iz američkog i drugih velikih ekonomija podržavaju sklonost ulagača prema rizičnijim investicijama, berze stagniraju zbog nesigurnosti u to što će donijeti politike američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Jučerašnje poruke Feda, nakon dvodnevne sjednice njegovih čelnika, o daljem jačanju tržišta rada i inflacije potvrđuju tezu o zamahu u američkoj ekonomiji.

Ulagači na tržištu kapitala zadovoljni su i zbog toga što američka centralna banka nije ni na koji način nagovijestila da namjerava ubrzati tempo povećanja kamata u ovoj godini. Analitičari kažu da čelnici Feda vjerovatno čekaju kakve će fiskalne podsticaje uvesti predsjednik Trump.

Oprezan pristup Feda u vezi kamata dodatno je pritisnuo američku valutu, koja je ionako pod pritiskom zbog nesigurnosti ulagača u to kako će najavljene Trumpove politike uticati na američku valutu.

Jutros se dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće oko 99,55 bodova, što je otprilike 4 odsto ispod najvišeg nivoa u 14 godina od 103,82 boda, koju je dostigao 3. januara.

Jutros se kurs dolara prema japanskoj valuti kreće oko 112,60 jena, dok je juče u ovo doba iznosio 113,15 jena. Američka je valuta oslabila i u odnosu na evropsku, pa se cijena eura kreće oko 1,0790 dolara, dok je juče u ovo doba iznosila 1,0780 dolara.

Nakon jučerašnjeg rasta za više od jednog dolara, jutros je cijena nafte na londonskom tržištu skliznula 0,5 odsto, na 56,50 dolara što je posljedica podataka o snažnom rastu zaliha nafte i benzina u SAD-u prošle nedjelje.