Evropske berze na najvišim nivoima u posljednjih godinu dana

Na evropskim berzama u četvrtak ujutro cijene akcija dostigle su najviši nivo u godinu dana, a u fokusu ulagača je Actelion jer je Johnson & Johnson podnio ponudu za preuzimanje te švajcarske kompanije.

STOXX indeks 600 vodećih evropskih akcija bio je oko 9,30 sati u plusu 0,6 odsto, nakon što je juče skočio 1,3 odsto, dostigavši najviši nivo od decembra 2015. godine.

Londonski FTSE, pariski CAC i frankfurtski DAX indeks bili su oko 9,30 sati u plusu između 0,1 i 0,6 odsto.

Najviše je, 20 odsto, jutros skočila cijena akcije Acteliona, nakon vijesti da je američka kompanija J&J ponudila 30 milijardi dolara za tu švajcarsku biotehnološku kompaniju.

Podršku tržištima pružaju i dobri kvartalni poslovni rezultati evropskih kompanija. Iz tog je razloga cijena akcije francusko-talijanskog proizvođača čipova STMicroelectronisa skočila više od 6 odsto.

Ulagače su ohrabrili i jučerašnji rekordni dosezi svih indeksa na Wall Streetu, pri čemu se Dow Jones po prvi put u istoriji probio iznad psihološki važne granice od 20.000 bodova.

I na azijskim berzama cijene akcija jutros su porasle, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, ojačao 0,8 odsto, dostigavši najviši nivo u tri i po mjeseca. Pritom je na Tokijskoj berzi Nikkei indeks skočio 1,8 odsto, na 19.402 boda.