Azijske berze opet pale

Na azijskim berzama u utorak su cijene akcija pale drugi dan zaredom jer se ulagači plaše da posljednje odluke američkog predsjednika Donalda Trumpa pokazuju da namjerava ispuniti neka obećanja koja ne idu u prilog ekonomiji.

Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks u 7,00 sati bio u minusu više od 1 odsto, dok su cijene akcija u Južnoj Koreji, Australiji i Singapuru skliznule između 0,4 i 0,7 odsto.

U Kini se danas zbog praznika ne radi, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, u 7,00 sati bio u minusu 0,4 odsto, nakon što je juče izgubio oko 0,5 odsto.

Juče su cijene akcija na Wall Streetu zabilježile najveći dnevni pad u ovoj godini, oko 0,6 odsto, a za toliko je pao i MSCI indeks 46 svjetskih berzi, što je njegov najveći dnevni gubitak u mjesec i po dana.

Osim azijskih akcija, jutros su u minusu i američki terminski indeksi, oko 0,3 odsto, što najavljuje dalji pad cijena akcija na početku današnjeg trgovanja na Wall Streetu.

Ulagači se plaše da bi Trump mogao ispuniti i obećanja iz izborne kampanje usmjerena na protekcionizam, što bi bilo loše za trgovinu u svijetu i finansijska tržišta.

S druge strane, podršku tržištima pruža stabilnost cijena nafte nakon dva dana pada. Jutros se na američkom tržištu cijena barela kreće oko 52,60 dolara, kao i sinoć na zatvaranju tržišta.

A na valutnim je tržištima dolar i dalje pod pritiskom, što je posljedica nesigurnosti ulagača u to kako će najavljene politike predsjednika Trumpa uticati na američku valutu.

Neposredno nakon izbora Trumpa za predsjednika dolar je brzo jačao jer se očekivalo da će njegove politike podstaći rast ekonomije, ali i inflacije, što bi navelo američku centralnu banku na ubrzanje tempa povećanja kamata.

Dolar je posljednjih nedjelja izgubio na zamahu, pa je od početka januara oslabio 3,2 odsto, nakon što je tri mjeseca zaredom zabilježio dobitke.

Jutros je kurs dolara prema japanskoj valuti skliznuo daljih 0,4 odsto, na 113,40 jena.

Američka je valuta stabilna u odnosu na evropsku, pa se cijena eura kreće oko 1,0710 dolara, dok je juče u ovo doba iznosila 1,0725 dolara.